márc.
19

Az ÉVOSZ értékelése a vírus hatásairól

ÉVOSZ értékelés: a koronavírus járvány hatása az építőiparra, a mérnöki munkára
Komoly likviditási és foglalkoztatási nehézségekre számít a járvány miatt az építőiparban az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége, és az új projektek előkészítésében ennek már látszanak is a jelei.

 

ÉVOSZ értékelés: a koronavírus járvány hatása az építőiparra, a mérnöki munkára

Komoly likviditási és foglalkoztatási nehézségekre számít a járvány miatt az építőiparban az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége, és az új projektek előkészítésében ennek már látszanak is a jelei. Az ÉVOSZ szerint az is érezhető, hogy visszaesett a mérnökök teljesítménye: akadoznak az otthoni mérnöki munkavégzés és ajánlatkérői/megrendelői home office kapcsolatok. Az ÉVOSZ elemzése ugyanakkor jó hírnek látja, hogy a kialakult helyzet számos helyen (tervezés, termelés irányítás, logisztika) kikényszeríti az építési ágazat digitalizált munkavégzését.

Az elemzés megállapítja, hogy a koronavírus járványnak az építőipar területén egy éven túl nyúló hatásai lesznek. A vállalkozások termelési kiesésekre, lassulásra, határidő módosításokra, helyenként a kivitelezések leállítására számítanak. Mind ez komoly likviditási gondokat, és foglalkoztatási nehézségeket fog okozni. Az ágazati vállalkozások önerőből, munkavégzés nélkül, bevételek nélkül, másfél-két hónaptól tovább nem tudják a foglalkoztatást változatlan mértékben fenntartani, finanszírozni. A mikró- és kisvállalkozásoknál ez az időszak, összességében még rövidebb, és ezek vállakozások nagy többségének a vészhelyzet kezelésére nincs stratégiája. Kormányzati beavatkozás nélkül sok építőipari, tervező és lebonyolító vállalkozás komoly bajba fog kerülni.

Ugyanakkor eddig, ebben az évben nem okozott jelentős nehézséget az építőipar számára a járványhelyzet, a szektor januári és a februári teljesítménye is magas szinten volt, a várakozásoknak megfelelően alakult. A közepes és nagyvállalkozások többsége tett intézkedéseket a munkatársak egészségének védelme érdekében, a mikró- és kisvállalkozások és önfoglalkoztatók nagy többsége azonban sodródik az eseményekkel. Aki csak teheti lemondja a találkozókat, tervező cégeknél működik az otthoni munkavégzés.

Külön felhívja a figyelmet arra az ÉVOSZ, hogy a munkábajárás esetleges országon belüli korlátozása számos helyen ellehetetlenítené az építőipart. Különösen igaz ez Budapestre és agglomerációs övezetére, hiszen ebben a régióban jelentős vidéki építőipari kapacitás dolgozik, napi - heti ingázással biztosítva a szükséges munkaerőt.

A vállalkozások arra számítanak, hogy a következő hetekben kiszélesedik a járvány, ami komoly gondokat fog eredményezni az építőiparban. Az egymásra épülő folyamatok gyors vírusterjedést okozhatnak. Ennek egyik fő oka, hogy ebben a szakmában nem működik a home office és az építőanyag kereskedés java része nincs felkészülve az online kereskedésre.

Az elemzés végül a Kormányzatnak azt javasolja, hogy amennyiben egy vállalkozás napi munkavégzés nélkül is fizet munkajövedelmet akkor ennek járulékos közterheit engedje el az állam. Ezen kívül az ÉVOSZ azt is szükségesnek tarja, hogy a koronavírus miatti helyzetben munkajogi támogatást is kapjanak, hogy mi a teendőjük, ha a dolgozó a vírus miatt nem tudja/akarja felvenni a munkát.

 

(Forás: Napi.hu, ÉVOSZ tájékoztató)