dec.
03

Albánia SOS

Széles együttműködés első eredményeként december 3-án kora reggel statikusokból és egy geotechnikusból álló, hat fős csapat indult a Liszt Ferenc repülőtérről Albániába, hogy nemzetközi csapat tagjaként részt vegyen a károk felmérésében és a műszaki megoldások mielőbbi kidolgozásában.

November 24-én a Richter skálán mért 6,5 erősségű földrengés rázta meg Albánia tengerparti részét. A természeti katasztrófa 50 halottat, mintegy 2000 sebesültet és 4000 fedél nélkülit hagyott maga után. A fővárosban, Tiranában 1465 épület rongálódott meg, a tengerparti kikötővárosban, Durresben 900. Az utórengések közül a december 2-i 4,8-as erősségű volt. ami nagyjából egyenlő az 1985. évi berhidai földrengés főrengésének (4,9) erejével.

albánia 2

A Miniszterelnökség és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság péntek délután kereste meg a Magyar Mérnöki Kamarát azzal, hogy egy statikusokból álló csoport mielőbbi kiutazására lenne szükség a károk gyors áttekintésére, felmérésére. Az albán kormány kérésére több nemzet szakértői vesznek részt a munkában.

albánia 1

Az MMK Tartószerkezeti Tagozatának elnöke, Szántó László e-mailben kereste meg a tagozat tagjait a kéréssel. A hétévégéből még huszonnégy óra sem telt el, máris közel félszáz tervező és szakértő jelentkezett a feladatra, köztük olyanok is, akik éppen a legutóbbi mexikói földrengés helyéről utaztak haza. Sokan jelezték, hogy szívesen részt vennének az úton, ha egészségük engedné.

Köszönet illet mindenkit, aki az évvégi hajrák és a karácsonyi előkészületek szorításában is azonnal válaszolt a felkérésre.

A Miniszterelnökség, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az OKF-et irányító Belügyminisztérium és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésében megszervezett statikusok kiérkezésük után gyors tájékoztatást adnak a tényleges helyzetről és szükségletekről. Ennek alapján tudhatjuk majd, hogy hidak, magasépületek, közlekedési létesítmények, más infrastruktúrák vagy egyéb műszaki létesítmények szenvedtek-e kárt, milyen szakmai erőkre van szükség a részletes felméréshez és a talpra állás segítéséhez. Ennek alapján születhet döntés arról, hogy milyen további szakemberek bevonására lesz szükség az eredményes és hathatós segítséghez.