ápr.
24

Hogyan látják a mérnökök a C19 járvány hatásait?

A Magyar Mérnöki Kamara március 30-án több mint 18 ezer mérnöknek küldött kérdőívet, hogy a járvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés idején jobban megismerje helyzetüket és ennek megfelelően folytassa a további érdekérvényesítési munkát. Az egy hét alatt visszaérkezett, több mint 6300 (!) válasz megerősíti, hogy a hazai mérnökség jelentős részénél komoly gondokat okozhat a C19 járvány okozta válság.

 

Az elemzéseket az MMK elnöke megküldte az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Miniszterelnökség, és a Miniszterelnöki Kormányiroda számára is, hogy első kézből származó információkat adjon a mérnöktársadalmat érintő legfontosabb ügyekről. A kérdőív kitöltői részletes javaslatokat tettek arra, hogy milyen intézkedéseket javasolnának a Kormányzat számára a járvány gazdasági hatásainak csökkentésre, illetve hogy mit várnak a Kamarától ebben a helyzetben.

A téma mély aktualitását mutatja, hogy az első 24 órában a 2300-nál is több kérdőívet töltöttek ki, végül pedig jóval 6000 felett volt a válaszok száma. Különösen aktív volt a 40-49 éves és a 60-69 éves korosztály: összességében pedig a válaszok 61%-a az ötven évnél idősebbektől érkezett. A területi taglétszámoknak megfelelően a legtöbb választ a fővárosból és környékéről kaptuk, ugyanakkor a területi taglétszámhoz képest arányaiban Szolnok megyéből válaszoltak a legtöbben. A szakmai megoszlás szerint sok épületgépésztől, tartószerkezeti mérnöktől, az elektrotechnikai és az építési tagozati tagtól jött válasz, de alig maradtak el a vízépítők, a közlekedésiek és az energetikusok is. Létszámukhoz képest 80%-os arányban az akusztikusoktól érkezett a legtöbb válasz. 

abra-1.png

A válaszadók negyede tulajdonosként, csaknem egyharmaduk önálló vállalkozóként jellemezte magát; az alkalmazottak a válaszadók 40 %-t tették ki. Többségben voltak a tervezésben dolgozók 56%-al, az összes többi mérnöki tevékenységet folytatók együttesen a válaszadók 44%-t teszik ki.

abra 2.png

A tervező mérnökök járvány eddigi gazdasági következményeiből elsősorban a piaci szektor megrendeléseinek visszamondásait vagy elmaradását látják, de érzékelik a lakossági megrendelések csökkenését is. A kivitelezésben dolgozó mérnökök ugyanebből a két irányból érzékelték a visszaesést, de említették az állami megrendelések visszaesését is.
Megoszlottak a válaszok arra a kérdésre, hogy a mostani, vagy a 2008-as válság hatásai súlyosabbak-e? Tízből négyen úgy vélik, hogy a jelenlegi válság súlyosabb lesz, mint a 12 évvel ezelőtti; csaknem minden ötödik mérnök azonban bizakodóbb, és úgy látja: 3-5 éven belül már nem lesz érzékelhető a mostani válság hatása.
A mérnök-vállalkozások már márciusban is érzékelték, hogy a megrendeléseik visszaestek. Arra a kérdésre, hogy milyen évre számítanak, még negatívabb válaszok érkeztek: a meghatározó többség 20-60%-os árbevétel kiesésre számít; de van, aki ennél is rosszabb forgatókönyvet lát előre. Abban eltérnek a várakozások, hogy a kintlévőségek nőni fognak-e - annak ellenére, hogy a 2008-as válság idején ez erősen sújtotta a mérnököket.
A felmérésből kiolvasható, hogy új megrendelések hiányában a vállalkozások több, mint felének három hónapnál kevesebb időre van elég tartaléka, és szinte minden vállalkozás kénytelen lesz tartalékait részben (vagy egészben) felélni.  A válsággal szemben az évente 5-25 millió forint közötti árbevételű cégek látszanak leginkább ellenállónak, de közülük is csak minden negyedik válaszoló gondolja úgy, hogy vállalkozása a jelenlegi megrendelések mellett fél évnél tovább is piacon tud maradni. 

abra 3.png

Fontos kérdés volt, hogy a mérnökök milyen intézkedéseket várnak a Kormányzattól. (A véleményekből a következő oldalakon olvashatóak részletek.) A több ezer válasz nagyon sokféle javaslatot tartalmaz, a mérnökök dolgozni szeretnének, a legtöbben alapvetően állami megrendeléseket szeretnének, annak érdekében, hogy az építésgazdaság a válság végén gyorsan újraindulhasson. Sokan említették, hogy a különböző adókedvezmények (KATA, ÁFA, SZJA) bevezetése segítené a mérnökvállalkozásokat, többen pedig a mérnökök megrendelőinek állami támogatását tartják fontosnak. A mérnök vállalkozások segítséget várnak eszközeik fejlesztéséhez.
A válaszadók a Kamarától elsősorban hatékony érdekvédelmet várnak. Az idei évre pedig azt, hogy az oktatások alkalmazkodjanak a válsághelyzethez: több távoktatás legyen, a lejáró jogosultságok pedig legyenek meghosszabbítva, amíg az élet vissza nem áll a rendes kerékvágásba. (Ez a veszélyhelyzet kezdetekor megtörtént.)
A kérdőívből kiderül, hogy a munkavégzés módját tekintve mérnökök gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: több, mint 60 százalékuk már teljesen, további 20 százalék részlegesen átállt a távmunkára. A felmérés zárásakor már csak válaszadó mérnökök kevesebb, mint 8%-a dolgozott a korábbi irodai környezetben.

Az MMK vezetése és munkatársai nevében ezúton is köszönöm aktív közreműködésüket, válaszaikat!
Nagy Gyula MMK Elnök

››› A részletes elemzés letöltése az alábbi linkről lehetséges.

››› Az MMK tagok javaslatai a Kormányzat számára: letöltés

››› Az MMK tagok javaslatai a Kamara számára: letöltés

Kapcsolódó anyagok