máj.
02

Második szakaszába lépett az új koronavírus elleni védekezés

A Magyar Közlöny 2020. április 30-i 96. számában több, a veszélyhelyzettel és az új koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos jogszabály is megjelent.

 

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet előírásai alapján – Budapest és Pest megye kivételével – az ország teljes területén valamennyi üzlet nyitva tarthat és a vásárlók által látogatható. Ugyancsak nyitva tarthatnak a kerthelységgel, vagy terasszal rendelkező éttermek, kávézók, cukrászdák, büfék és presszók. A vendéglátó üzletekben a bent tartózkodás továbbra is tilos.

A nyitvatartási szabályok vonatkoznak az állatkertekre, szabadtéri múzemokra, strandokra és szabadtéri fürdőkre is.

A rendezvényekkel kapcsolatos szabályok alapján vallási közösség szertartása, továbbá a polgári házasságkötés és temetés tartható, azonban ezekben az esetekben is biztosítani kell a védőtávolság megtartását. A felsőoktatási intézmények a továbbiakban a rektor által megszabott rendben látogathatóvá válnak.

A rendelet szabályai alapján mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani, valamint a üzletben történő vásárlás és tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni.

A 65 év feletti személyek vásárlással kapcsolatos idősávjára vonatkozó előírások a továbbiakban is alkalmazandók.

A rendelet 2020. május 4-én lép hatályba.

A kijárási korlátozás Budapest fővárosban és Pest megye területén való fenntartásáról szóló169/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet szabályai alapján Budapest és Pest megye területén a a kijárási korlátozás továbbra is változatlanul fennmarad.

A koronavírus világjárvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a beruházások társasági adózási korlátjának enyhítéséről szóló 171/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet szerint az adózás előtti eredményt csökkenti a társasági adó alanya által az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összege, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege és legfeljebb adóévenként 10 milliárd forint.

A sportrendezvényekkel és sportedzésekkel kapcsolatos intézkedésről szóló 170/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet szabályai szerint sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható, valamint megengedett a sportegyesület által szervezett, valamint az amatőr sport, a szabadidős sport és a tömegsport célú edzésen való részvétel.

A veszélyhelyzettel összefüggésben a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény egyes rendelkezéseinek eltérő alkalmazásáról szóló 172/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a helyi termelői piacra vonatkozó előírásokat, a központi költségvetés terhére nyújtott, a veszélyhelyzet elhárítása és következményeinek enyhítése érdekében nélkülözhetetlenül szükséges és egyéb támogatásoknak a veszélyhelyzethez igazodó különleges szabályairól szóló 173/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet a költségvetési forrásból nyúltott támogatások veszélyhelyzet idején történő alkalmazásáról szóló szabályokat tartalmazza.

Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet módosításáról szóló 174/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet alapján magyar állampolgár személyforgalomban

a) a Cseh Köztársaság,
b) a Lengyel Köztársaság,
c) a Koreai Köztársaság,
d) a Németországi Szövetségi Köztársaság,
e) az Osztrák Köztársaság és
f) a Szlovák Köztársaság területéről,

ezen országok valamelyikének területén tett üzleti célú utazást követően Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet, ha a magyar állampolgár olyan belföldi vagy az a)–f) pontokban megjelölt államok egyikében bejegyzett gazdasági társaság vezető tisztségviselője vagy munkavállalója

A Közlöny tartalmazza továbbá a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a koronavírus világjárvány mikro-, kis- és középvállalkozásokra gyakorolt gazdasági hatásainak mérséklése érdekében létrehozandó Széchenyi Kártya Program hitelkonstrukciókról szóló 1194/2020. (IV. 30.) Korm. határozatot, amely szerint a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásainak mérséklése érdekében a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások likviditási nehézségeinek enyhítése, valamint beruházásaik megvalósítása érdekében 2020. május 15. napjától a Széchenyi Kártya Program Keretében

a) Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz,
b) Széchenyi Munkahelymegtartó Hitel,
c) Széchenyi Likviditási Hitel,
d) Széchenyi Beruházási Hitel Plusz programokat indít.

A hivatkozott rendeleteket tartalmazó Magyar Közlöny megtalálható az alábbi linkre kattintva: Magyar Közlöny 96. szám