júl.
30

Életünk elképzelhetetlen jól képzett mérnökök nélkül

Kiállítás nyílt Szegeden „Mérnöki alkotások Csongrád megyében és Csongrád megyei mérnökök alkotásai” címmel 2018. július 7-én szombaton, a Szent István téri víztoronyban.

A kiállítással a mérnöki szakma bemutatása, népszerűsítése és a mérnökutánpótlás segítése volt a célunk. A jelenlévőket Bálint Ákos a Csongrád Megyei Mérnöki Kamara alelnöke köszöntötte, majd Bodor Dezső a Kamara elnöke üdvözölte a vendégeket. Megnyitó beszédet mondott: Kakas Béla a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Tóth Károly önkormányzati képviselő Szeged Megyei Jogú Város képviseletében, és Dr. habil. Bíró István a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar dékánja.

t-modell

 

A megnyitó után Harmat Péter mérnök „Hódmezővásárhely díszkútjai” című – a Kamara támogatásával megjelent – könyvét ismertette Presztóczki Zoltán a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának képviselője.

A megnyitó érdekessége volt az 1924-ben gyártott Ford-T modell begördülése, melyet a Maros-parti Veterán Autós- és Motoros Közhasznú Egyesület vezetője, Szilágyi László mutatott be, mint a XX. század autóját. A jövőt Dr. Péter Szabó István gépészmérnök, főiskolai docens és a versenycsapatok tagjai, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatói képviselték az Aventics Pneumobil (léghajtány), és a Shell Eco-marathon versenyautók felvonultatásával és bemutatásával.

A nagy kultúrák virágzó korszakában mindig fontos szerep jutott a technikának, a mérnöki alkotó munkának. A gazdaság és a kultúra szorosan összefüggött a korok technikai alkotásaival, a mérnöki építéssel, az egyetemes emberi történettel.

A mérnöki hivatás iránti elkötelezettség, a mérnöki szakma népszerűsítése, az elkészült létesítmények és létrehozóik bemutatása késztette a szervezőket, a Kamarát - arra, hogy a „Csongrád megyei mérnökök alkotásai és a mérnöki alkotások Csongrád megyében” című kiállítást megrendezzék. Ezek a mérnöki alkotások a kultúra és a technika fejlődése szempontjából kiemelkedőek. A közelmúlt ilyen szempontból a nagy jelentőségű mérnöki alkotások virágzó korszaka.

Az építőmérnök képzés 200 éve indult Angliából. Ez a kiállítás mintegy előfutára a Magyar Mérnöki Kamara által Budapesten 2018. szeptember 10-11. napokon megrendezésre kerülő nagyszabású ünnepségnek.

A kiállítás méltó helyet kapott a 114 éves szegedi Szent István téri víztoronyban, mely Szeged egyik jelképe, alkotója Zielinski Szilárd az első műszaki doktor, a Magyar Mérnöki Kamara első elnöke és Korb Flóris kiváló építész volt.  Ebben a gyönyörű, ma is működő víztoronyban olyan korszerű mérnöki létesítmények és alkotások kerülnek bemutatásra, melyek felkelthetik a lakosság-, a mérnöki alkotások iránt érdeklődő fiatalság, a középiskolai, és az egyetemi diákok érdeklődését.

A kiállítás nemcsak a múlttal és a jelennel foglalkozik, hanem a jövő felé is tekint: bemutatja egyik legnagyobb mérnökünk, Galamb József világra szóló Ford T modelljét, a mai egyetemi mérnök hallgatók által készített, a mai kor színvonalának megfelelő pneumobil/léghajtány autóját, valamint az ELI-t, a szegedi szuperlézernek a jövő egyik tudományának otthonát is.

A kiállítás megrendezésére ösztönzött:
- megyénkben olyan mérnökök éltek, élnek, és alkotnak, akik szaktudásukkal bizonyítottak a hazai és a külföldi mérnöki létesítmények, nagyberuházások megvalósításában,
- a városunkban felépült ELI szuperlézer központ, és az e köré telepítendő Science park,
- a Szegedi Tudomány Egyetem Mérnöki Kar életében, a szegedi mérnökképzésben új fejezet kezdődik a közeljövőben induló fejlesztéseknek köszönhetően,
- az Angliából indult építőmérnök képzés 200 éves évfordulója,
- a 2004-ben megrendezett hasonló kiállítás sikere.
A kiállításon megjelennek a múlt, a jelen és a jövő alkotásai, tervei szakirányonként az alábbi csoportosításban:
- A Makó Szennyvíztisztító telep, a Víztorony, és a Hagymatikum (gyógyfürdő).
- A Szegedi szennyvíztisztító telep és a Szent István téri Víztorony.
- Szeged, Napelem-park, új geodéziai technológiák és érdekességek.
- Szeged, ELI szuperlézer központ.
- Budapesti Duna Aréna-, és a Ferihegyi SkyCourt épületkomplexumok, amelynek tartószerkezeti tervezői méltán híres szegedi kollégák.
- A makói Hajnal Antal vízépítő mérnök és az általa tervezett Fiumei kikötő tablói.

A kiállítást megtekintve elgondolkodhat a látogató, hogy milyen csodálatos is a mérnöki szakma, milyen hasznos és szép, gyönyörű létesítményeket tudnak létrehozni a tervező, kivitelező, üzemeltető mérnökök egy közös cél érdekében, és minden egyes műről sugárzik az alkotás öröme.

A kiállítás jelmondata: „Életünk elképzelhetetlen jól képzett mérnökök, kiváló mérnöki tevékenység nélkül.”

Köszönet a kiállításban részt vevő cégeknek, szervezőknek, az ELI-HU Nonprofit Kft-nek, a Makói József Attila Könyvtár és Múzeumnak, a Maros-parti Veterán Autós- és Motoros Közhasznú Sport Egyesületnek, a Makói Gyógyfürdő Zrt-nek, az Alföldvíz Zrt-nek, a Geodézia Kelet Zrt-nek, a 3 COMM Line Kft-nek, a KÉSZ Kft-nek, a Selektric Mérnökiroda Kft-nek, az SZTE Mérnöki Karának, a Szegedi Vízműnek.
A kiállítás egy kezdet, bővíthető, csatlakozni lehet hozzá, melyet már meg is tett a CSOMIÉP Kft., a Tisza-Marosszögi Vízgazdálkodási Társulat vízrendezési létesítményekkel, a Hunguest Hotels Zrt. Napfényfürdő Aquapolis Szeged az élményfürdővel, az A-Híd Zrt. a Móra Ferenc híddal.

A kiállítás megtekinthető: 2018. július 7. - 2018. szeptember 16.-ig (minden hónap első szombatján 10-16 óra között, valamint a szeptemberi nyílt napokon, és külön egyeztetett időpontokban).