ápr.
09

MMK Elnökségi ülés: Fókuszban a munkák, munkahelyek megtartása

Rövid, nem hivatalos tájékoztató a Magyar Mérnöki Kamara Elnökségének április 8-i üléséről.

Véleménykutatás a kamarai tagság körében
A Magyar Mérnöki Kamara március 30-án több mint 18 ezer mérnöknek küldött kérdőívet, hogy megismerje a pontos helyzetüket a C 19 járvány kiváltotta nehézségek között, és ennek megfelelően folytassa a további érdekérvényesítési munkát. Az egy hét alatt visszaérkezett, több mint 6300 (!) válaszból kialakuló kutatási eredmények megerősítik, hogy a hazai mérnökség jelentős részénél komoly gondokat okozhat a C 19 járvány kiváltotta válság. A prezentációt az MMK tagjai letölthetik a honlapról.

Oktatási-továbbképzési helyzetkép a C 19 járvány idején
Ugyancsak a hivatalos napirend előtt tájékoztatta Nagy Gyula elnök az Elnökséget arról, hogy a C 19 járványra tekintettel az MMK már március 12-én felfüggesztette az általa szervezett képzéseket, vizsgákat, és továbbképzéseket, illetve hasonló döntést javasolt a területi kamarák számára is. Az országos és területi kamarák közösen úgy döntöttek, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró jogosultságok esetén 2020. végéig lesz lehetőség a képzések és vizsgák pótlására. Az Elnökség egyetértett azzal, hogy a kényszer szülte helyzetet fel kell használni az elektronikus, on-line oktatások kialakítására és kiterjesztésére

Tájékoztató C 19 járvány miatti helyzetben kormányzatnak tett javaslatokról
Nagy Gyula elnök elmondta, hogy a koronavírus járvány miatt a Kamara működése jelentősen átalakult, de munkája – a távmunka adta lehetőségekkel élve – sok területen még intenzívebbé is vált.
Az MMK a mérnököktől beérkező információk alapján heti rendszerességgel tájékoztatja az Innovációs és Technológiai Minisztériumot azokról a tapasztalatokról és kockázatokról, melyekkel a kialakult helyzetben az építésgazdaság szereplőiként a mérnökök szembesülnek.
A kamara elnöke a mérnöki munka, a tervezés folyamatosságának fenntartása érdekében javaslatokat tett a Miniszerelnökséget vezető miniszternek, az innovációs és technológiai miniszternek, az emberi erőforrások miniszterének és több államtitkárnak.
Amint az április 7-én bejelentett kormányzati intézkedések részletei megismerhetők lesznek, a kamara honlapján közzéteszi a részletes tájékoztatást.
Az MMK – a MÉK-el együttműködésben - kérte a Miniszterelnökséget, hogy a veszélyhelyzet alatt esedékes kamarai küldött-és taggyűlések rendjét módosítsák.
Az Elnök beszámolt arról is, hogy az MMK a kialakult helyzet ellenére határidőre elkészítette javaslatait az Építésgazdasági Stratégia módosításával kapcsolatban, és azokat megküldte az ITM illetékes államtitkárának, dr. Boros Anitának.

V4 találkozó - októberben?
Nagy Gyula elnök elmondta, hogy idén Magyarország, a Magyar Mérnöki Kamara a visegrádi országok mérnökszervezeteinek jelentős múltra visszatekintő éves találkozójának a házigazdája. Remélve, hogy a járványhelyzet hamarosan normalizálódik, a rendezvényt október második hétében (október 8-10) javasolt megtartani. A tanácskozás fő témáját feltehetően meghatározza a járványhelyzet okozta válság: erről, és a további szervezési előkészületekről már folynak az egyeztetések a V4 országok partnerszervezeteivel.

Az Elnökség 2019. évi beszámolójának előkészítése
Az Elnökség beszámolójának első tervezete - részben új szerkezetben és a korábbinál részletesebben- elkészült. Az Elnökség tagjai áttekintették és néhány javaslatot tettek módosítására. A beszámolót leghamarabb a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet majd a Küldöttgyűlés elé terjeszteni.

Ez a tájékoztató nem feltétlenül tükrözi a napirendi pontok sorrendjét, és nem teljeskörű: az Elnökségi Ülés minden tárgyalt kérdést tartalmazó emlékeztetőt a Főtitkárság a szokott rendben megküldi az érintetteknek.