jan.
18

Összefoglaló a MMK Elnökségének 2021. január 13-i üléséről

Folytatódik a 2021. évi tisztújítás előkészítése – jelentős energetikai feladatok a kamara előtt – indul a jelölés a kamarai díjakra.

Nagy Gyula elnök az elnökség ülését megnyitó bevezetőjében azt kérte, hogy az elnökség tagjai a már megkezdődött tisztújítási folyamat során felelősségteljesen, a kamara vezetésének egységét szem előtt tartva segítsék elő a kamara leendő vezetésének jelölését, majd megválasztását. Egyúttal megköszönte azt a támogatást, amelyet az elnöki munkája során kapott. A február 5-ig tartó jelölési folyamattal kapcsolatos információk elérhetők az MMK honlapján. https://www.mmk.hu/valasztas2021


Kamarai kitüntetések, díjak - 2021

A járvány okozta bizonytalanságok ellenére az MMK előkészíti a 2021-es kamarai kitüntetésekre való jelölést és a díjak átadását – tájékoztatott az elnök. Az Év Mérnöke Díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt idén is két kategóriában (életműdíj és előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért díj) ítéli majd oda a Magyar Mérnöki Kamara Alelnöki Tanácsa. Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére elnevezett Zielinski Szilárd díjra ugyancsak várja a jelöléseket az alelnöki tanács. A hagyományoknak megfelelően a Magyar Mérnöki Kamara Elnöksége várhatóan az idén több személynek adományoz Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet. A jelölési felhívást az érintettek hamarosan megkapják. A díjak átadásának módjáról és időpontjáról az aktuális járványügyi helyzetet mérlegelve később születik döntés.


Új energetikai feladatok a Kamara előtt

Az elmúlt év végi jogalkotási „dömpingben” számos olyan energetikai tárgyú szabályozás született, amelyek érintik a Kamara tevékenységét, így az energetika területén is újabb feladatok és egyben lehetőségek érintik a Kamarát és ezáltal a tagságot– mondta el Nagy Gyula.

Az Elnök beszámolt arról, hogy az MMK kérésére történt pontosítások mellett tovább folytatódik az energetikai auditorok és szakreferensek sikeres továbbképzése és vizsgáztatása.

Új feladat a – korábban a Kormányhivatalok által végzett - energetikai tanácsadás, amelynek tavalyi jogszabályi rendezése mellett 2020. végén a támogatási feltételek biztosítására is sor került. Így már megfelelően megalapozott a vállalkozásoknak, illetve a lakosságnak szóló ingyenes energetikai tanácsadás, valamint az auditálásra ösztönzés, és a pályázati lehetőségekről szóló tájékoztatás elindítása.

Több új feladatot ad 2022-től a fűtési és légkondicionáló rendszerek energetikai felülvizsgálatához kapcsolódó továbbképzés és vizsgáztatás, valamint a kötelező energetikai felülvizsgálat teljesítésének ellenőrzése. E munkát a kamara tagjai közül meghatározott jogosultsággal rendelkezők végezhetik majd, akiket – jelentkezésük esetén a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság vesz külön nyilvántartásba. A jogosulti kört az ITM miniszter rendelete rögzíti a közeljövőben.

A kamara részt vesz az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer bevezetéséhez kapcsolódó standardizálható megtakarítási számítások katalógus formájában történő kidolgozásában is. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal e téren is folyamatos együttműködés várható.


2021-2027-es EU fejlesztési ciklus tervezésének véleményezése

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kérésére a kamara 2021. január 31-ig véleményezi az EU 2021- 2027. közötti operatív programjainak tervezeteit. A területi kamarák és szakmai tagozatok decemberben felkérést kaptak a véleményezésre, amely januárban megerősítésre került.  Fontos, hogy a kamara egységes véleménnyel lépjen fel azokban a szakmai kérdésekben, amelyek a fejlesztési ciklusban érinthetik a mérnökök tevékenységét. Nagy Gyula elnök ehhez kérte az Elnökség tagjainak segítségét is.


Egyéb kérdések

Szántó László, az Elnökség tagja felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a tervek szerzői jogainak törvényi szabályozása nem egyértelmű, és emiatt egyes korábbi tervekhez csak visszaélésszerű feltételekkel ad hozzáférést a terv birtokosa. Az MMK az ügyben egyeztetést kezdeményez a Lechner Központtal és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalával.

(Tájékoztatónk nem teljeskörű. Az elnökségi ülés minden tárgyalt kérdést tartalmazó emlékeztetőt a főtitkárság a szokott rendben megküldi az érintetteknek.)