nov.
26

EP konferencia az energiahatékony és földrengés-ellenálló épületfelújításokról

Az Európai Parlament megbízásából, a meglévő épületek energiahatékony és földrengés-ellenálló felújítási mintaprojekt tanulságairól rendeztek konferenciát. A téma jelentőségét mutatja, hogy az Európai Unióban a 25 milliárd négyzetméternyi épületállomány mintegy 40%-a igényel jelentős felújítást, az épület állapota, vagy a megváltozott építési előírások miatt.

ep-konferencia

A november 16-19 között tartott angol nyelvű online konferencia díjmentesen volt elérhető a regisztrációt követően, és bármely előadáson részt lehetett venni. A rendezvény teljes mértékben az online térben került megrendezésre. Minden nap közel 100 hallgató kapcsolódott be az első sorban a dél-európai államokat érintő földrengésbiztos fejlesztéseket és kutatásokat ismertető előadásokba.

Az előadások számos felújítási, megerősítési megoldást mutattak be, első sorban tapasztalatokra épülő megerősítései eljárásokat ismertettek a kutatók.

A téma második része – energiahatékonyságnövelés – mér lényegesen nagyobb mértékben érinti a magyarországi helyzetet is. 
Az előadások számos esettanulmányt mutattak be, amelyek az egyes országok megoldásait, kutatási irányait mutatták be az alacsonyabb, közel nulla, vagy nulla energiaigényű épületfelújtások terén.

Magyarországon ezeket a kutatásokat és fejlesztéseket az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. fogja össze, bekapcsolódva ezekbe a határokon átnyúló együttműködésen alapuló kutatásokba.