ápr.
05

Alakulóban az építésgazdasági stratégia

Átfogó stratégiai kereteket tervez a kormányzat az építésgazdaság számára. Kiemelt helyet kaphat ebben a hazai építőipar termelékenységének növelése és az építőanyagipari adottságok jobb kihasználása. Az előkészítés olyan javaslatokat is felvetett, amelyek – különösen a tervezés szempontjából – még további egyeztetéseket igényelnek. Ezek az egyeztetések már megkezdődtek.

építőpar

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára előadásában jelezte, hogy a kormány az építésgazdasági stratégiát már ez év áprilisában meg kívánja tárgyalni.

Az ITM államtitkára kiemelte, hogy a stratégiával szemben hatalmas kihívást jelent a 2018–2023 közötti időszakban várható 25 ezer milliárd forint beruházási igény. Ez a szám ráadásul még nem tartalmazza a várható családi beruházásokat (lakásépítéseket, felújításokat), amelyek – az előzetes közvéleménykutatások szerint – emelkedni fognak. Ennek az igénynek a kielégítéséhez az építésgazdaság 53%-os növekedésére van szükség, ráadásul úgy, hogy az előző két év is jelentős emelkedést hozott.

A kihívásra adandó válasz egyik alapeleme a termelékenység növelése. Az utóbbi időben ez is javult, de még messze alatta vagyunk a nyugat-európai szintnek. A kormányzat azzal is segíteni kívánja a felzárkózást, hogy – első körben – 6 milliárd forinttal növeli a pályázattal megszerezhető támogatási kereteket.

Az államtitkár több eszközt is megemlített, amellyel a kormányzat növelni kívánja a termelékenységet. Ezek között kiemelte a beruházásmenedzsment, a beruházáslebonyolítás jelentőségét, külön is utalva az MMK és társszervezetei által elindított mesteriskolai képzés jelentőségére. Ugyancsak kiemelte a BIM alkalmazásának és a lehető legszélesebb körű elterjesztésének jelentőségét, továbbá jelezte, hogy támogatják a Design&Build módszert, és kiterjeszteni szándékoznak.

Kamaránk egyeztetést kezdeményezett ezekkel a javaslatokkal kapcsolatban. Az egyeztetések megkezdődtek. Ennek során – és írásban is – a kamara jelezte, hogy támogatja a BIM tervezési módszerként való alkalmazásának terjesztését, azonban világossá tette, hogy a BIM nem helyettesítheti a beruházási folyamatok egységes és átfogó szabályozását. Erre az MMK, a MÉK és az ÉVOSZ közös javaslatot tett a kormányzatnak, amelyet ma is a legmegfelelőbb megoldásnak tart a beruházási folyamatok szabályozására. Ugyancsak jelezte a kamara az egyeztetésen, hogy ellenzi a D&B körének szélesítését, és – különösen a magasépítés terén – a hatályos közbeszerzési szabályozások szigorú betartását tartja szükségesnek. (E szabályok csak kivételesen indokolt esetben engedik meg a D&B alkalmazását).

A stratégia jelentős mértékben támogatni kívánja az innovatív építési anyagokat felhasználó tervezést és kivitelezést, valamint a hazai alapanyaggyártást is.