márc.
17

Az MMK támogatja és véleményezi az Építésgazdasági stratégiát

A Magyar Mérnöki Kamarában már készül, és március végére a kormányzat asztalán lesz az a mérnökség érdekeit és véleményét összefoglaló anyag, amelyet a Kormány Építésgazdasági Stratégiájához kért dr. Boros Anita államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium).

Az ITM építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára több szakmai szervezet bevonásával március 12-én egyeztetést tartott a „Fenntartható Építőipar 2020-2025” című dokumentumról, amely a következő évek építőipari stratégiáját határozza meg. A Magyar Mérnöki Kamarát Nagy Gyula elnök és Szántó László elnökségi tag, a Tartószerkezeti Tagozat elnöke képviselte. Az MMK már az előkészítési szakaszban is véleményezhette a stratégia tervezetét, így az számos ponton már most közel áll az MMK álláspontjához, a mérnöktársadalom igényihez.

dr. Boros Anita a találkozón kifejtette, hogy az építőipari szervezetek és a nagyobb piaci szereplők segítségével olyan stratégiát akarnak kialakítani, amely hozzájárul az ágazat termelékenységének növeléséhez, a munkaerőpiac fejlesztéséhez és a lakáspiaci helyzet konszolidációjához. Ezen felül az egyeztetésen nagy hangsúlyt helyeztek az építőipari kutatási, fejlesztési, innovációs politika kialakítására és az ágazat modernizációját támogató technológiai irányok meghatározására is.

A tárgyalás-sorozat következő lépéseként az államtitkárság a nagyobb piaci szereplőket hallgatja majd meg. A szakmai szervezetekkel abban sikerült megállapodni, hogy a jövőben azokat a versenyképes, magyar társaságokat kell támogatni, amelyek technológiaváltás segítségével nemcsak a magyar, hanem az európai piacon is megállják a helyüket – mondta az államtitkár.

Az MMK Főtitkársága az államtitkári egyeztetés után kézhez kapott anyagot a területi kamaráktól és tagozatoktól korábban, a koncepció elkészítéséhez beérkezett véleményeket is figyelembe véve egységesíti. Az így elkészülő anyagot az Elnökség jóváhagyása után március végéig küldi el az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.