szept.
27

Az épületgépészet korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki tevékenysége

Több mint háromszáz szakmai érdeklődő és mintegy 64 kiállító részvételével kezdődött meg a IV. Épületgépész Tervezői Konferencia és szakkiállítás pénteken Budapesten. A Magyar Mérnöki Kamara (MMK) Épületgépészeti Tagozata és a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) társszervezésében zajló rendezvény központi témája a „Biztonság és kényelem” volt.

épületgépész okt konf 1

A konferencia – amely egyben kötelező szakmai továbbképzés - alkalom a találkozókra is, ahol a tervezők és a kiállító cégek, szenior és fiatalok mérnök ismerkedhetnek meg – mondta köszöntőjében Gyurkovics Zoltán, az MMK Épületgépész Tagozatának elnöke, aki hozzátette: a tanácskozás előadásai az új ismeretek mellett a tapasztalatokat átadására is nagy hangsúlyt helyeznek.

Kassai Ferenc, a BPMK elnöke, az MMK alelnöke kiemelte: ma a költségek mintegy 70 százalékát a tágabb értelemben vett épületgépészet teszi ki. Megjegyezte: az épületgépészet feladata mára kiszélesedett, korszerű gondolkodást igényel és ehhez az oktatás fejlesztését már ma el kell kezdeni. Emlékeztetett arra is, hogy a mai, mintegy 4,5 milliós lakásállomány legalább a fele rendkívül elavult, és a felújításában nagy feladata van a szakmának. Kassai Ferenc köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy az épületgépészet korunk egyik legmeghatározóbb mérnöki tevékenysége, s ennek tudatosítása a szakma és a szakminisztérium számára is fontos” – fűzte hozzá.

épületgépész okt konf 2

Kényelem nincs biztonság nélkül, de a biztonságot meg kell teremteni, sőt azt folyamatosan fejleszteni kell – kezdte köszöntőjét az MMK elnöke. Nagy Gyula a kor kihívásai között említette egyebek mellett az energia –, a víz-, az élelmiszer- vagy a kiberbiztonság megteremtését. „A biztonsági kihívásokra történő megfelelésében az épületgépésznek meghatározó szerepe van” – emelte ki, hangsúlyozva azt is, mindennek megteremtéséhez, fenntartásához és fejlesztéséhez megfelelő tudás és eszközök kellenek.

A konferencián az elnök fontos eredményre hívta fel a figyelmet: az építőipar számára az ITM által néhány napja kiírt újabb pályázatban már van lehetőség arra, hogy a mérnökirodák, a tervezők, így az épületgépészek is pályázhassanak.

„Ebben nagyon sok munkánk van” – jegyezte meg. Felidézte: a korábbi pályázatokat nem tudták kihasználni a mérnökirodák, mert magasak voltak a küszöbfeltételek. Az elmúlt évi kiírásban minimum húsz fő volt a foglalkoztatottak száma, a minimum keret pedig 50 millió forint volt. Hosszas egyeztetés után – folytatta – ezt sikerült tíz főre és 25 millió forintra csökkenteni, de ez sem felelt meg. A mostani kiírás azonban már 5 fő és 8 millió forint keretről indul.

A részleteket ismertetve közölte: a létszámhatár 5 fő, melyhez nettó 8-50 millió forint pályázati érték tartozik, 10 és 20 fő között esetében ennél nagyobb összeg érhető el. Mint rámutatott, az 5 fős cégek esetében a pályázati összeg a teljes finanszírozás akár 100 százalékát is jelentheti. Legalább két ajánlatot kell benyújtani, fontos továbbá, hogy a pályázatban megjelölt TEÁOR-számok a főtevékenységet jelentsék.

épületgépész okt konf 4

Mint elmondta, a forrás felhasználható szoftver- és hardverfejlesztésre, de oktatásra is. Ez utóbbi kapcsán emlékeztetett, hogy a kamaránál az utóbbi időben több olyan képzés is megjelent, amely a kötelező képzésen felül biztosít megfelelő és piac által igényelt ismereteket az építésgazdaságban. „Ilyen volt tavasszal a Beruházáslebonyolítói mesteriskola – amely idén ősszel folytatódik -, és ilyen lesz a BIM (Building Information Modelling) mesteriskola. Kiemelte: a mostani pályázati keret felhasználható ezen képzések finanszírozására is.

épületgépész okt konf 5

A pályázatok kapcsán Nagy Gyula arra is felhívta a figyelmet, hogy az MMK segíthet az elkészítésében. A pályázatnak az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. a felelőse, amely konzultációs vonalat is működtet. Mivel az nehezen elérhető – mondta - ezért az MMK-ban is létrejött egy információs szolgáltatás. Hozzátette: a pályázatírásban a Pro Regio Nonprofit Kft.-hez lehet fordulni, amellyel együttműködési megállapodása van az MMK-nak, így kedvezményes költséggel segíthet.

A beadási határidő október 4. éjfél – emelte ki. A szervezet elnöke köszöntőjének zárásaként úgy fogalmazott, hogy „természetesen nem állunk meg, mert öt fő alatt is – létszámtól függetlenül – szükség van a tervezők támogatására. Eredményes gazdaság, megfelelő minőség az építőiparban csak úgy hozható létre, ha felkészültek vagyunk, és rendelkezünk a megfelelő eszközökkel is”.

A konferencián az országos szakmai szervezetek vezetői mellett képviseltette magát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), a társtagozatok, valamint felsőoktatási intézmények/ felsőfokú képzés intézmények Debrecenből, Budapestről, Gödöllőről, Pécsről.