febr.
21

Erdőmérnökök elnökségi ülése: javaslatok az új erdősítési programhoz

Pomázon tartotta ülését február 20-án az Erdőmérnöki, Faipari-és Agrárműszaki Szakmai Tagozat elnöksége, Dobó István elnök vezetésével. Az Elnökség véglegesítette az új ügyrend tervezetét, meghatározta a tagozat 2020. évi legfontosabb teendőit és azokat a javaslatokat, amelyeket február végéig benyújt a 266/2013. kormányrendelet módosításához. Az Elnökség ülését szakmai konferencia követte, amelynek részvevői megtöltötték a tanácstermet.

A tagozat célja, hogy a tagjainak jelenleg tanúsítással elismert szakmai tevékenységét a kormányrendelet jogosultságként határozza meg. Az Elnökség véleménye szerint a fa, mint építőanyag sajátosságai megkövetelik, hogy a jogosultsági szabályozás is figyelembe vegye azokat.

Ezen túlmenően integrálni szeretnék a munkájukra vonatkozó szabályozást: a 266/2013. kormányrendelet felülvizsgálatába javasolják bevonni a jelenleg más jogszabályokban található szabályozási töredékeket. Egyetértenek azzal, hogy ez egységesebbé és átláthatóbbá tenné a szabályozást.

Az év során kiemelt eseménynek szánják a hagyományos soproni szakmai konferenciát, továbbá súlyt kívánnak fektetni arra, hogy a szakterület láthatóbbá váljon a kamarai és a külső kommunikációban.

Az Elnökség fontosnak tartja a kezdő mérnökök támogatását és szakmai tevékenységük ösztönzését, ezért döntött arról is, hogy 2020. folyamán diplomadíjban részesítik a faanyagvédelem terén végzettek legjobbjait.

Áttekintik, milyen javaslatokkal járulhatnak hozzá az új erdősítési programhoz, amelynek megvalósítása során szükség lehet szakmai orientációra például az egyes területeken telepíthető fafajok kiválasztása vagy az erdősített terület fenntarthatóságának biztosítása érdekében.