okt.
08

Esszépályázat 14-18 éves korosztály számára

A Magyar Mérnöki Kamara esszéíró pályázatot hirdet pályaválasztás előtt álló diákok számára az építőmérnöki szakma népszerűsítésének céljából. A pályázaton első sorban azoknak a diákoknak - és iskoláknak - részvételét javasoljuk, akik most tervezik jelentkezésüket az egyetemi képzések választásával a 2019 évi felvételi időszakra.

 

A Magyar Mérnöki Kamara esszéíró pályázatot hirdet pályaválasztás előtt álló diákok számára az építőmérnöki szakma népszerűsítésének céljából. A pályázaton első sorban azoknak a diákoknak - és iskoláknak - részvételét javasoljuk, akik most tervezik jelentkezésüket az egyetemi képzések választásával a 2019 évi felvételi időszakra.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki karának dékánja felmérést készített az elmúlt évek felvételi számaiból. A felmérés eredményei lesújtó csökkenést mutatnak, az elmúlt néhány év alatt közel 40%-al csökkent a karra felvételizők száma.

A gazdasági növekedés gátja a nem elegendő mérnök – ezen a tendencián változtatni kell, mert a fejlődés akadálya, hogy nincs elegendő szakember az építőmérnöki területeken.

A Magyar Mérnöki Kamara Tartószerkezeti tagozata erre az aggasztó jelenségre kívánja felhívni a figyelmet az Építőmérnök 200 rendezvénysorozattal, melynek keretében a szakmát bemutató plakátkiállítással kívánja széles körben megismertetni a kiállítás látogatóit a különböző építőmérnöki szakterületek eredményeivel.

Az építőmérnökökre óriási feladat vár. Hiszen több infrastruktúrát kell megtervezniük és megépíteniük az előttünk álló évtizedekben, mint a mögöttünk hagyott 2000 évben. Ha mindezt kiegészítjük a XXI. század jogos környezeti, fenntarthatósági szempontjaival, akkor jól látható, hogy jó néhány Clark Ádám képességű építőmérnökre lesz szükségünk már a közeli jövőben.
Ezért is remélem, hogy az Építőmérnök 200 elnevezésű rendezvénysorozat programjai – a Magyar Mérnöki Kamara és angliai vendégeink jóvoltából – segítenek szemléletet formálni, a szakma látószögét szélesíteni, az építőmérnöki pályát vonzóvá tenni
.”

[Áder János 2018. szeptember 10-én az MTA dísztermében elhangzott beszédének részlete az Építőmérnök200 konferencia ünnepélyes megnyitóján]

Áder János beszéde

Az MMK Tartószerkezeti Tagozat által szervezett és koordinált plakátkiállítás az ünnepélyes megnyitót követően a Szent István téren volt megtekinthető – majd a 90 plakát további 40 tablóval kiegészülve átkerült a Szabadság térre.

A plakátok október 19-ig láthatóak a Szabadság téren, majd kisebb 20-30 elemből álló részletekben országos körútra indulnak a Magyar Mérnöki Kamara megyei kamaráinak közreműködésével és így – ha nem is egészében – de országszerte megtekinthetőek lesznek a mérnöki alkotásokat bemutató hatalmas tablók.
A pályaválasztás előtt álló fiatalok számára kedvcsináló a plakátkiállítás. Számos jól ismert, látványos épület és építmény bemutatásával a szervezők szándéka az volt, hogy megismertessék a látogatókat az alkotásokkal, bemutassák, hogy mennyi műszaki alkotás mögött állnak ott ismeretlenül is a mérnökök, építőmérnökök és számos szakterületen alkotnak látványos és mindannyiunkat kiszolgáló létesítményeket.

Az esszépályázat célja, hogy a fiatalok figyelmét ráirányítsák a szervezők ezekre a pályákra, a látványos munkák bemutatásával kedvet teremtsenek a pályaválasztásban még bizonytalan fiatalok számára és így akár csak egy diák is a munkák láttán az építőmérnöki pályát válassza.

Ha csak néhány diák, pályaválasztó fiatal fog a hatalmas plakátok megtekintésének hatására az építőmérnöki karra jelentkezni, már megérte, már eredményes volt a kiállításunk, rávilágítottunk a pálya szépségeire és eredményeire – nyilatkozta Szántó László, a Magyar Mérnöki Kamaraelnökségének tagja, a Tartószerkezeti tagozat elnöke és a rendezvény főszervezője.

A pályázattal célunk, hogy a fiatalok lássák az alkotásokat, a látottak alapján elgondolkozzanak, vajon ez a pálya számukra elég kihívást rejt-e, el tudják-e képzelni életüket építőmérnökként és tudnak-e ilyen látványos alkotásokat készíteni – van-e ilyen álmuk, amely a pálya választásával így válhat valóra.

A pályázat során várjuk azokat a rövid, nem több, mint 2-3 A4 oldalas írásokat, amelyekben a fiatalok írnak pályaválasztási szándékaikról, miért választanák az építőmérnöki pályát, melyek az elképzeléseik, mit szeretnének alkotni, létrehozni, akár követni az előttük járó generációkat és akár szüleiket, példaképeiket a pályán.

Szándékunk, hogy úgy a diákokat, mint a diákok mögött álló iskolákat késztessük arra, hogy látogassák meg minél többen a Szabadság téren látható óriásplakátokat és erről írjanak, számoljanak be.

A beszámolók fontos eleme, hogy az írások mellett fotók is legyenek a látogatásról, a látogatókról.
A pályázókat 150-100-50 ezer forintos díjak, a díjazottak számára publikációs lehetőség várja.

A beadási határidó;        2018. november 5.
Eredményhirdetés;         2018. november 28.

MP206959(Medium).jpg

 

MP206990(Medium)
MP206977 (Medium)

Kapcsolódó anyagok