dec.
03

Etikai konferencia – a tavalyihoz hasonló sikerrel

A Magyar Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottsága a mérnök-etikai szabályrendszer alapvetéseinek, valamint jövőbeni fejlődési céljainak áttekintése érdekében rendezett konferenciát 2019. november 29-én.

etika 1

A konferenciát Kövesi Tibor, az MMK Etikai-fegyelmi Bizottságának elnöke nyitotta meg, köszöntötte a konferenciát Nagy Gyula, az MMK elnöke is.

A konferencia előadói között szerepelt Dr. Hajtó Ödön, az MMK alapító elnöke, Besey László a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara Etikai-fegyelmi Bizottságának elnöke, Dr. Papp Miklós morálteológiai tanár, tanszékvezető főiskolai docens, Puskás Péter a Magyar Építész Kamara Etikai-fegyelmi Bizottságának elnöke, majd – a konferencia délutáni szakaszában - Dr. Greschik Gyula az MMK Etikai-fegyelmi Bizottságának volt elnökének levezető elnöklete mellett dr. Virág Rudolf,  az MMK főtitkárának, dr. Putnoki Zsuzsanna, az MMK Jogi Kabinetjének munkatársának és dr. Fekete Jenő György az MMK Etikai-fegyelmi Bizottságának alelnökének előadását hallhattuk. Végül Kövesi Tibor értékelte az elhangzottakat.

Az előadások a mérnöki tevékenység szakrális aspektusaitól az etika és a szakmaiság kérdésein, valamint az etika és a jog, a jogalkalmazás és a kamrai gyakorlat összefüggésein át a hatályos jogi keretekig, továbbá más kamarák – például s Magyar Építész Kamara - szabályozásáig és gyakorlatáig tekintették át a mérnöki tevékenység és az etika összefüggéseit.

Az előadások között szó volt arról is, hogy az MMK Etikai-fegyelmi Bizottsága milyen kezdeményezésekkel igyekszik megerősíteni az etikai szabályok megvalósulását a kamara életében és a mérnökök tervező és szakértői munkájának gyakorlatában.

etika2