máj.
13

Etikai-fegyelmi bizottságok elnökeinek találkozója

Kövesi Tibor, az MMK Etikai-Fegyelmi Bizottság elnökének vezetésével május 2-án találkoztak a megyei bizottságok elnökei.

A résztvevők meghallgatták az MMK Etikai-Fegyelmi Bizottságának tájékoztatóját a Bizottság Küldöttgyűlésnek benyújtott beszámolójáról és áttekintették a Bizottság Cselekvési Programjának megvalósulását. Ez utóbbi keretében külön figyelmet szenteltek a Főtitkárság által elkészített módszertani útmutatónak, amely folyamat ábrákkal és eljárási leírással segíti az első fokon eljáró területi etikai-fegyelmi bizottságok munkáját.

A résztvevők teljes körűen támogatták, hogy a jogerős döntések– természetesen anonimizált módon – ismertetésre kerüljenek a Mérnök Újságban (bár általános tapasztalat, hogy kevés ügy keletkezik). Felmerült a taggá válás eskühöz kötése, amely szabályozást igényelne, Támogatják a területi elnökök, hogy a nyilvántartottakra is terjedjen ki az etikai – fegyelmi szabályozás hatálya. Erre ma akkor van lehetőség, ha a nyilvántartott ezt önként vállalja vagy – aki közülük megteheti – belép a kamarába. Ez akár piaci előnyt is jelenthet számára, hiszen a nyilvántartásban is feltüntethető. Egyetértettek a résztvevők abban is, hogy legyen az etikai-fegyelmi szabályozás és gyakorlat a kötelező jogi továbbképzés része a távoktatás formájában. Többféle gyakorlati megoldást jártak körül a résztvevők az eljárási díjak tényleges befizetése érdekében. Felmerült az is, hogy a beadványok kezelését könnyítené, ha létezne kitölthető formula e tárgykörben is, továbbá javasolták, hogy – a hatósági eljárások elektronizálására figyelemmel - a kamara teremtse meg az elektronikus panaszbeadás lehetőségét is.