máj.
21

MMK: A kis mérnökirodák is pályázhassanak a technológiai megújulást támogató pályázatokon!

A Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula, május elején levélben javasolta a pályázatért felelős Pénzügyminisztériumnak, hogy a gazdaságélénkítő pályázatok feltételei között ne legyen alsó létszámhatár.

Pontosabban a GINOP-1.2.8-20 „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” és az ehhez csatlakozó VEKOP feltételei között ne legyen alsó létszámhatár, mert ez kizárja a pályázni kívánó mikrovállalkozásokat, vagyis a mérnökvállalkozások nagy részét. Az MMK tavaszi felméréséből jól látható, hogy a magyar mérnökirodák döntő többsége valódi mikrovállalkozás: a tervezőirodák 57%-a egy fős, további csaknem negyede (22%) 2-4 fővel dolgozik, és csak minden ötödik mérnök vállalkozás foglalkoztat 5 főnél többet. Az MMK üdvözli a most megjelent két pályázatot, amelyek nagy segítséget adhatnak a közepes és nagyobb mérnökvállalkozásoknak. Ugyanakkor továbbra is fontosnak tarja, hogy a pályázatokban már ne szerepeljen elvárásként a legalább 5 fő foglalkoztatása. A veszélyhelyzet idején megváltozott munkaellátottság miatt most különösen fontos a kisebb vállalkozások támogatása. Ez a körülmény tehát nem csak versenyképességi, hanem jelentős foglalkoztatási kérdés is.  Éppen most van szükség a tényleg mikrovállalkozásként üzemelő vállalkozások támogatására. A nagyobb cégek könnyebben át tudják vészelni a visszaesést, viszont a 3-5 fős vállalkozások akár véglegesen megszűnhetnek, ha nem kapnak segítséget. Egy későbbi újraindulás gyakorlatilag lehetetlen számukra.

Az MMK elnöke, Nagy Gyula hangsúlyozta, hogy a gazdaság mielőbbi teljes beindítása, eredményességének és versenyképességének megőrzése az építőipar és a mérnöktársadalom támogatását igényli „A gazdaság helyreállításában nagy szerepet játszhat, ha szinte azonnal újraindul a teljes építőipar, ehhez viszont az kell, hogy az addig hátralévő időben a mérnökirodák elő tudják készíteni az állami, önkormányzati és magánberuházások terveit.” -tette hozzá a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.