okt.
20

Együttműködés keretében segítik az építésgazdasági zöldinnovációk elterjedését

A hazai építésgazdaság zöld, innovatív és fenntartható átállásának elősegítése érdekében a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont együttműködési keretmegállapodást kötött a Magyar Mérnöki Kamarával.

A tudásközpont küldetése, hogy segítse a hazai gazdaság valamennyi szereplőjét a zöld és fenntartható átállásban, elősegítve a valamennyi ágazat esetében jelentős változásokat elindító innovatív termékek és technológiák piacra jutását, a legjobb zöldinnovációs gyakorlatok hazai elterjedését. Szerencsére azt tapasztaljuk, hogy a magyarországi vállalkozások egyre nyitottabbak ezen új termékek és technológiák iránt, valamint azok feltalálásában is aktívan részt vesznek – hangsúlyozta a tudásközpont képviselője.  

greennology-MMK.jpg

 

A Magyar Mérnöki Kamarával való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír, tekintettel a kamara építésgazdaságban betöltött meghatározó szerepére. A kormány intézkedéscsomagjának köszönhetően az áruhiány kialakulását sikerült megelőzni, a szakértők szerint a hazai építőipar pozitív irányú változást mutat, az építési alapanyagárak további drámai növekedésére nem kell számítanunk. A megváltozott keresleti-kínálati viszonyok hatására az építőanyag-gyártók által előállított nyersanyagok árai csökkenő tendenciát mutatnak, amelyet rövidesen a fogyasztók is érzékelni fognak.

Az építésgazdaság zöldinnovációval, zöldgazdasággal és fenntarthatósággal kapcsolatban felmerülő kérdéseinek megvitatása érdekében a tudásközpont a szakmai és érdekképviseleti szervezetek vezetőinek bevonásával létrehozta a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt. A szakmai platform havi rendszerességgel megtartott ülései mellett a tudásközpont a kerekasztal tagjaival a hazai építésgazdaság aktuális zöldinnovációs kérdéseire fókuszáló kutatási projektjének sikeres megvalósításában is együttműködik. A Magyar Mérnöki Kamara  amely elkötelezett abban, hogy a klímaváltozás fékezése és a fenntarthatóság erősítése hozzáértő műszaki szaktudás nélkül nem érhető el – és a tudásközpont vállalták, hogy a jövőben közös erővel támogatják a zöldinnovációs és fenntarthatósági tevékenységeket, valamint az építésgazdasági szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók gyakorlati és elméleti fejlődését. 

Az együttműködési megállapodást Huszár Barbara, a tudásközpont alprojekt-vezetője, kutató, illetve Wagner Ernő, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke írta alá a mérnöki köztestület székhelyén.