máj.
09

Ez történt a Kamarában: 2020. április

A Magyar Mérnöki Kamra eseményösszefoglalója – a legfontosabb események a teljesség igénye nélkül.

 

2020.04.01

Magyar Nemzet nagyinterjú az Akusztikai Tagozat elnökével
Az akusztikusnak meg kell tanulnia látni, az építésznek pedig meg kell tanulnia hallani - vallja Borsiné Arató Éva a Magyar Mérnöki Kamara akusztikai tagozatának vezetője a Magyar Nemzetnek adott interjújában
https://magyarnemzet.hu/kultura/jo-hallas-nelkul-ez-favagas-7948772/

 

2020.04.01

MMK: át kell gondolni az új lakások 25%-os megújuló energiahányad előírás 2021-es bevezetését
Azok a 2020-ban befejezni tervezett lakásépítések, amelyek nem felelnek meg 2021-től hatályos energetikai előírásoknak, átcsúszás esetén nem kaphatnak használatbavételi engedélyt, ezért az MMK a határidő módosítását javasolja.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200331/sok-ujlakas-vasarlot-hoz-nehez-helyzetbe-a-jarvany-nagy-baj-lesz-ha-csuszik-a-projektek-atadasa-423302

 

2020.04.02

Állami és önkormányzati megrendeléseket sürget az MMK, a MÉK és az ÉVOSZ 
Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége állami és önkormányzati megrendeléseket javasolnak a koronavírus járvány okozta építésgazdasági rendelésállomány drasztikus csökkenésének elkerülése érdekében.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/mmk-mek-evosz-kozlemeny-20200402#

 

2020.04.02-tól minden pénteken

Kamarai javaslatcsomag az ITM-nek – hetente
A veszélyhelyzet kihirdetését követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága felkérte a Magyar Mérnöki Kamarát heti rendszerességű javaslatcsomag kidolgozására. A javaslatok célja a COVID-19 vírus miatt kialakult veszélyhelyzet által kiváltott gazdasági válság enyhítése, a kormányzat válságkezelő munkájának elősegítése. A kamara a minisztériumi felkérést követően megkereste a területi mérnöki kamarák és a szakmai tagozatok vezetőit – így a szervezetek heti rendszerességgel küldik javaslataikat.

 

2020.04.06

Az MMK összefoglaló tájékoztatást küldött a miniszterelnöki megbízottnak
Az MMK Tarlós István miniszterelnök megbízott tájékoztatásra összefoglaló küldött a mérnököket érintő legfontosabb aktuális eseményekről.


2020.04.08

Világgazdaság: "Jegelt projektekbe ütköznek a mérnökök "
Az építkezések és a felújítások tervezésére szóló megbízások 30-40 százalékában vonták vissza vagy állították le a megkezdett munkákat az elmúlt napokban – derült ki a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) felméréséből. A kamarai kérdőíveket több mint hatezer mérnök válaszolta meg a 21 ezres tagságból. Nagy Gyula, az MMK elnöke a Világgazdaságnak nyilatkozva kifejtette: a túlnyomórészt az építőiparban dolgozó mérnökök várakozásaira voltak kíváncsiak, és arra, hogy a következő, várhatóan nehéz időszakot miből és hogyan tudják túlélni. Bizonytalanná vált az építőiparban dolgozó mérnökök megbízásainak 30-40 százaléka a megrendelői kör első pánikreakciója nyomán.
https://www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/jegelt-projektekbe-utkoznek-a-mernokok-2-2173107/

 

2020.04.08

MMK Elnökségi ülés: Fókuszban a munkák, munkahelyek megtartása
Az április 8-i Elnökségi Ülés legfontosabb témái. Részletek a linkre kattintva, illetve az MMK honlapján olvashatóak:
· Véleménykutatás a kamarai tagság körében
· Oktatási-továbbképzési helyzetkép a C 19 járvány idején
· Tájékoztató C 19 járvány miatti helyzetben kormányzatnak tett javaslatokról
· V4 találkozó - októberben?
· Az Elnökség 2019. évi beszámolójának előkészítése

 

2020.04.08

Megjelent a Mérnök Újság áprilisi száma
A tartalomból:
Második félidő előtt - Botos Barbara interjú
A tervezés nem állhat meg –Nagy Gyula interjú
Fenntarthatóság és távhő-ellátás
A koronavírus járvány hatásai       
http://mernokvagyok.hu/digitalis-mernok-ujsag/

 

2020.04.14

Nagy Gyula interjú a Magyar Hírlapban
A Magyar Hírlap április 14-i nyomtatott, és online kiadásában megjelent az MMK jelen helyzetben legfontosabb céljait, feladatait összefoglaló írás, amely a Nagy Gyula elnök úrral folytatott interjú alapján készült.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/nagy-gyula-interju-20200414

 

2020.04.20

MMK: legyen Feketeházy a komáromi új híd neve
Az MMK felfrissítette 2017-es javaslatát, hogy az új Komáromnál készülő közúti átkelő neve legyen: Feketeházy-híd. Az illetékesek tudomásul ették a javaslatot, és Szlovákiával folynak az egyeztetések. Feketeházy János (1842-1927) szerkezettervező mérnöknek nem csak a szülőhelye és nyughelye van Szlovákiában, hanem számos hídja is, és munkásságát ugyanolyan szakmai tisztelet övezi, mint Magyarországon.

 

2020.04.21

Átmeneti szabályozást javasol az MMK az épületenergetikai számítások ügyében
Átmeneti szabályozást sürget a mérnöki kamara a november vége előtt építési engedélyt szerzett épületek megújuló energetikai jellemzőinek figyelembevételénél, mert kérdésessé vált azok használatbavételi engedélye. Áprilisban szóban, majd írásban is eljuttatta a módosító javaslatokat az illetékes minisztériumnak az MMK

 

2020.04.24

6300 válasz a kérdőívekre
A Magyar Mérnöki Kamara március 30-án több mint 18 ezer mérnöknek küldött kérdőívet, hogy a járvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés idején jobban megismerje helyzetüket és ennek megfelelően folytassa a további érdekérvényesítési munkát. Az egy hét alatt visszaérkezett, több mint 6300 (!) válasz megerősíti, hogy a hazai mérnökség jelentős részénél komoly gondokat okozhat a C19 járvány okozta válság. A kérdőívértékelését az MMK megküldte az Információs és Technológiai Minisztériumnak, a Miniszterelnökségnek és a Miniszterelnöki megbízott Tarlós Istvánnak is.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/c19-hatasa-merokszemmel-20200409#

 

2020.04.24

MMK: testületek működése a veszélyhelyzet idején
A 102/2020. (IV.10.) Korm. rendelet 17. § (1) alapján a Magyar Mérnöki Kamara (a továbbiakban: MMK) elnöke az alábbi linken olvasható, mind az MMK szerveire, mind pedig a területi kamarákra vonatkozó szabályokat hozott
https://mmk.hu/informaciok/hirek/koztestuletek-mukodese-20200424

 

2020.04.27

KTT: Zöld út a kamarai online képzéseknek
A koronavírusjárvány miatti kijárási korlátozások egyik következményeként megindultak a távoktatás keretében szervezett továbbképzések a kamarában. A KTT állásfoglalást adott ki, amelyben ajánlásokat fogalmaz meg a területi kamarák és szakmai tagozatok távoktatással kapcsolatos gyakorlati teendőire.
https://mmk.hu/informaciok/hirek/ktt-allasfoglalas-20200430

 

2020.04.28

EMMI Miniszteri válasz kórháztervezések ügyében
Az MMK levélben kérte az illetékes minisztériumot, hogy a vírusválság ellenére, ahol ennek feltételeit lehet biztosítani, folytatódjanak a kórháztervezési munkák, hogy a járvány végén késedelem nélkül indulhassanak újra a tervezett beruházások. Kásler Miklós miniszter válaszlevelében jelezte, hogy a munkákat időlegesen függesztették fel, azok nem kerültek törlésre, a veszélyhelyzet felfüggesztése után a munka folytatódni fog.

 

2020.04.29

Ülésezett a kamara Alelnöki Tanácsa
Az Alelnöki Tanács áttekintette a kamarai beszámolók elfogadásának rendjét, valamint a következő héten esedékes elnökségi ülés dokumentumait. A tanács beszámolót hallgatott meg a BPMK online továbbképzési előadások megtartásának tapasztalatairól.