ápr.
05

Megjelent az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról, valamint a Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló ITM rendelet

A Magyar Közlöny 2019. április 4-i számában megjelent az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 6/2019. (IV. 4.) ITM rendelet, valamint a Műszaki Szabályozási Bizottságról szóló 7/2019. (IV. 4.) ITM rendelet.

Az Építésügyi Műszaki Szabályozási Bizottság feladatkörébe tartozik az építésüggyel kapcsolatos hazai és nemzetközi tapasztalatok figyelemmel kísérése, valamint az építésügyi műszaki irányelvek felülvizsgálata, módosítása.

A Bizottság elnöke az építésgazdaságért felelős miniszter (innovációs és technológiai miniszter) által kinevezett szakmai vezető. A Bizottság tagjai:

a) a Magyar Építész Kamara,

b) a Magyar Mérnöki Kamara,

c) a Magyar Szabványügyi Testület,

d) az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége,

e) az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: ÉMI Nonprofit Kft.),

 f) a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (a továbbiakban: Lechner Nonprofit Kft.),

g) az Országos Atomenergia Hivatal,

 h) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint

 i) az építésügyi szabályozásért és építéshatósági ügyekért felelős miniszter által vezetett minisztérium által delegált egy-egy személy.

A Bizottság titkári feladatait az ÉMI Nonprofit Kft. látja el.

A Műszaki Szabályozási Bizottság feladatkörei között szerepel a jogszabály vagy szabvány által nem szabályozott tárgykörben műszaki előírások felülvizsgálata, valamint más bizottságok feladatkörébe nem tartozó műszaki előírások (tehát a felhatalmazás az építésügyi irányelvekre nem vonatkozik) előkészítése, megalkotása, illetve a kedvezményesen és magyar nyelven biztosított szabványok körének meghatározása. A Bizottság feladatkörébe tartozik továbbá a szabványok kedvezményes és magyar nyelven történő hozzáférésének lehetőségét biztosító pénzügyi források felhasználására vonatkozó javaslattétel.

A Bizottság titkári feladatait a Magyar Szabványügyi Testület látja el.

Mindkét rendelet a kihirdetését követő 8. napon – 2019. április 12-én – lép hatályba.