máj.
29

Kamarai díjak, kitüntetések átadása – 2021

A Magyar Mérnöki Kamara idén is kitüntetésekkel ismerte el a magas színvonalú szakmai, valamint a köztestületben végzett kiemelkedő mérnöki, kamarai és közéleti tevékenységet. A kamara díjait, elismeréseit Nagy Gyula elnök adta át 2021. május 28-án online közvetített ünnepség keretében. Az ünnepség a kamara YouTube csatornáján később is megtekinthető.

koszonto.jpg

Az Év mérnöke díjat és a hozzá tartozó Kamarai Aranygyűrűt két kategóriában ítélte oda a Magyar Mérnöki Kamara:

 • az előző év kiemelkedő mérnöki teljesítményéért az elismerést Virág Zoltán okleves gépészmérnök, a Duoplan Kft. ügyvezetője részére a szegedi Extreme Light Infrastructure (ELI) Lézer Kutatóközpont 27 500 m2 -es európai kutatóközpontjának, továbbá 8 000 m2 -es tisztatér és technológiai területének, irodaház és konferenciaközpontjának teljeskörű, világszínvonalú, energiatudatos, a BIM-módszer használatával végrehajtott épületgépészeti tervezéséért.
 • az életműdíjat Schulek János okleveles építőmérnök, a Főmterv Zrt. műszaki igazgatója részére, a fővárosi metró- és villamosfejlesztések, rekonstrukciók és más közlekedésfejlesztési projektek során végzett több évtizedes kiemelkedő munkájáért, valamint példamutató szakmai-közéleti tevékenységéért.

dijatado21.jpg

Az 1924-ben alapított Budapesti Mérnöki Kamara első elnökének tiszteletére és emlékezetére elnevezett Zielinski Szilárd Díjat a következő személyeknek ítélte oda a kuratórium:

 • Benedicty Gyula okleveles építészmérnök, a Békés Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a kamaráért végzett kiemelkedő tevékenységéért, a fiatal mérnökök konzulensként való támogatásáért, valamint tervezői munkásságáért, amellyel Békéscsaba és több Békés megyei település arculatát alakította templomok, kórházak, gyárak és más középületek tervezésével.
 • Dr. Kozák Péter okleveles építőmérnök, a Csongrád-Csanád Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére oktatói és tudományos tevékenységéért, amellyel sok éve támogatja a Magyar Mérnöki Kamara munkáját, a kamara mérnökszakmai kapcsolatainak aktív szervezéséért, valamint a Dél-Alföldön végzett vízgazdálkodási tervezői munkájáért, amellyel jelentős vízvisszatartási és vízpótlási projektek előkészítésében megvalósításában vett részt.
 • Dr. Szabó Éva Ibolya okleveles építészmérnök, a Baranya Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja részére, a Magyar Mérnöki Kamara Etikai Fegyelmi Bizottsága tagjaként, továbbá a mérnöktovábbképzések során végzett kiemelkedően magas színvonalú munkájáért, valamint a műemlékvédelem területén végzett jelentős, értékmegőrző szemléletű tervezői munkásságáért.
 • Takács Zsuzsanna élelmiszeripari mérnök, szakközgazda, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és volt titkára részére csaknem negyedszázados, a Komárom-Esztergom Megyei Mérnöki Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara érdekében végzett szolgáltató szemléletű szervezői munkájáért, valamint a nagy érdeklődést kiváltó mérnöki képzések magas színvonalú előkészítéséért.
 • Tóth Tibor okleveles építőmérnök, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara alapító tagja és korábbi alelnöke részére, a Fejér Megyei Mérnöki Kamara érdekében négy cikluson át végzett kiemelkedő alelnöki munkájáért, továbbá a fiatal mérnököket segítő oktatási tevékenységéért, valamint ipari épületek magas színvonalú, egyedi tervezői megoldásaiért.
 • Dr. Zsebik Albin okleveles gépészmérnök és mérnöktanár, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara Elnökségének tagja részére, a távhőellátás gazdaságosságának javítása, valamint a hatékony energiagazdálkodás érdekében kifejtett jelentős tudományos és oktatási tevékenységéért, továbbá a fiatalok kamarai munkába történő bevonásáért

A Magyar Mérnöki Kamara elnöksége a Tiszteletbeli Mérnöki Kamarai Tag címet adományozta:

 • Dr. Bándi Gyula jogász, címzetes egyetemi tanár, az Alapvető Jogok Biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese részére a vízgazdálkodás értékeinek megőrzése és a vizek fenntarthatósága érdekében folytatott sikeres munkájának elismeréseként, valamint a tervezői és szakértői mérnöki munka objektív megítélésének támogatásáért.
 • Dr. Beinschróth József egyetemi docens, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Híradástechnika Intézetének igazgatója részére a mérnökképzésben vállalt jelentős és sikeres feladatellátásért, a felsőoktatás és az ipari vállalatok közötti együttműködés támogatásáért, valamint a Magyar Mérnöki Kamara és az Óbudai Egyetem, valamint a Híradástechnika Intézet együttműködésének ápolásáért.
 • Evetovic Cvijanovic Kornelija városrendező mérnök, a Szerb Mérnöki Kamara Etikai-Fegyelmi, valamint Külkapcsolati Bizottságának tagja részére a határon átnyúló mérnöki kapcsolatok erősítéséért, a szerb és a magyar mérnökszervezetek együttműködésének fejlesztéséért, a mérnökutánpótlás és a szakmai továbbképzés támogatásáért.
 • Hamvas István László fizikus, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyugalmazott vezérigazgatója részére a hazai és nemzetközi nukleáris energetika, valamint a magyar nemzetgazdaság számára egyaránt kiemelkedő jelentőségű életútja, szakmai tevékenysége, továbbá a hazai atomenergia-termelés meghatározó fejlesztéseinek végrehajtásában szerzett érdemei elismeréseként.
 • Dr. Kaderják Péter közgazdász, energetikai kutató részére az energetikai szabályozás, valamint a klíma és energiapolitika területén végzett úttörő munkája, továbbá a hazai energiapiac liberalizációjában folytatott tevékenysége, és magas színvonalú posztgraduális oktatói munkájának elismeréseként.
 • Dr. Németh Géza a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem habilitált egyetemi docense, a Beszédkommunikáció és Intelligens Interakciók Laborcsoport vezetője részére a beszédinformációs rendszerek, a multimodális és a mobil ember-gép interfészek alapkutatásának fejlesztéséért és alkalmazásáért, továbbá az EU mesterséges intelligencia platformjával való aktív kapcsolatápolásért és a hazai Mesterséges Intelligencia Koalíció nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséért.
 • Pap Zoltán a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ügyvezetője részére a szabványos és környezetbarát LED-es közvilágítás budapesti meghonosításáért, valamint az okos villanyoszlopok rendszere kifejlesztésének elismeréseként.

A Magyar Mérnöki Kamara elismeréssel gratulál a kitüntetetteknek.

A díjakat a kamara a megszokott márciusi időpontban tervezte átadni, azonban arra csak most, a járványügyi korlátozások részleges enyhítése után kerülhetett sor. A kitüntetések és elismerések átadásáról felvétel készült, amely a kamara YouTube csatornáján is megtekinthető.

 

Kapcsolódó anyagok