aug.
09

Elhunyt Dr. Kerekes Imre Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Mérnöki Kamara alapító elnöke

Megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Kerekes Imre a Szabolcs–Szatmár–Bereg Megyei Mérnöki Kamara alapító elnöke életének 82. évében elhunyt.

Krekes Imre

1938. február 23–án született Mátészalkán. 1956–ban érettségizett a budapesti Apáczai Csere János Gimnáziumban. 1961–ben szerzett mérnöki oklevelet az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem Mérnöki Karán. 1969–ben építési gazdasági mérnöki, majd 1974–ben útépítési és közúti forgalom tech. szakmérnöki végzettséget szerzett. Doktori értekezésének címe: A gazdaságirányítás működésének tapasztalatai az állami építőiparban.

A 60-as évektől mindinkább a magyar építőipari szakmai közélet meghatározó alakja lett. 1961-től a KPM. Vasútépítő vállalatnál művezető, Szegeden az ATIVIZIG építési csoportvezető, majd a DÉLÉP -nél mélyépítő főüzemvezető volt. 1970-től az Aszfalt Útépítő Vállalatnál építésvezető. 1973-től Nyíregyházán a KEMÉV-nél előbb műszaki igazgató- helyettes, majd 1976-tól igazgató lett. 1986-tól Debrecenben a KEVIÉP műszaki igazgató helyettese lett. Majd két évig a SZÁÉV műszaki fejlesztési irodavezetője volt. 1990-től Nyíregyházi Ingatlankezelő Vállalat igazgatója.  10 éven keresztül oktatott Debrecenben az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán docensként. A rendszerváltást követően a Mérnök Mester Menedzser Kft ügyvezetője, majd 1994-től négy éven keresztül a Betonútépítő Rt. területi főépítésvezetője. 1991-ben alapította a „K” Építőipari Tanácsadó társaságot.

A szakma iránti elhivatottsága, legendás – önmagát sem kímélő – munkabírása, a műszaki problémák felismerése, az újszerű megoldások iránti fogékonysága, a szakmai eredmények átadása jelentett számára mindent. Munkája során, szinte mindent épített, amit a 20. században egy mérnök a Kárpát medencében építhet: Városi lakóteleptől – komplett kórházakon át a gáz-kompresszor állomásig, 750 KV-os távvezetéktől, a műemlék színház felújításáig. Víztoronytól, a városi szennyvíztelepeken át a halastavakig. Fejlesztési munkái a szeglemezes faszerkezet gyártás meghonosítása, a vasalt talajtámfal vasútépítésben való alkalmazása „leplesített” műgumi-szigetelési rendszer kidolgozásáig. Eredményesen védekezett a jelentős árvizeknél (1965 Mohács, 1970 Szeged). Nyugállományba vonulását követően munkavállalóként már nem dolgozott csak az általa alapított „K” Építőipari Tanácsadó társaság ügyvezetőjeként. Mindezek mellett eseti bírósági felkérésekre igazságügyi műszaki szakértői munkákat teljesített. Kiemelt fontosságúnak tartotta a 2001 évi beregi árvíz következményeinek felszámolását, a kistérség rehabilitációjának megszervezését, valamint a lakóépületek újjáépítését, helyreállítását. Megszervezte az árvízi katasztrófa után mintegy 3200 lakó-, illetve középület újjáépítésének és helyreállításának műszaki ellenőrzését.

A szakmai munkája mellett a közösség érdekében is vállalt feladatokat. 1976-tól kezdődően kilenc éven keresztül volt a Nyíregyházi Városi Tanács VB tagja. 1976 és 1986 között az ÉTE Szabolcs megyei elnöke volt. 1985-től az Épületszigetelők és Tetőfedők Szakmai Szövetség alapító-, később örökös tagja lett. Már a rendszerváltás előtt kortársaival elkezdték szervezni a mérnök társadalmat tömörítő szervezetet a Mérnöki Kamarát. Ennek eredményeként 1989 -ben a Mérnök Egylet, később 1996-ban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamara alapító elnöke volt két cikluson keresztül.

Odaadó és eredményes munkásságának elismeréséül számos kitüntetésben részesült: Árvízvédelmi emlékérem (1965), Kiváló újító arany fokozat (1969), Kiváló munkáért (miniszteri 1978, 1985), Munkaérdemrend ezüst fokozata (1979), Közbiztonsági érem (1980), Honvédelmi érdemérem (1982), ÉTE érdemérem, KEMÉV nívódíj (1985), Betonút Rt. nívódíj (1985), Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés emlékérem (2001). A Magyar Mérnöki Kamara 2003 évben adományozta számára a kamara által adható legrangosabb elismerést a Zielinski Szilárd Díjat a kamara érdekében végzett kimagasló teljesítményért. 2011-ben vette át aranydiplomáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A Megyei Építéstudományi Egyesület 2012. évben Kabay János Díjban részesítette.

Szolgálat és elszántság jellemezte egész életét és szakmai munkásságát. Kereste a kapcsolatot kollégáival, igyekezett átadni tudását a fiataloknak és támogatni őket. Észrevételei, tanácsai mögött szakmai tudás, emberi bölcsesség húzódott.

Emlékét tisztelettel megőrizzük. Nyugodjon békében!

Bezzeg János elnök
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamara elnöksége nevében

Gyászoló család: Dr. Kerekes Imréné, Dr. Kerekes Anna és Professzor Dr. Kerekes Nóra