aug.
28

Kitüntetett mérnökeink

Augusztus 20-a, az államalapítás napja alkalmából Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kitüntetéseket adott át Budapesten, a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttesben.

Az ünnep alkalmából elismert egyéni teljesítményekről úgy fogalmazott: sokan vannak, akik éveken, évtizedeken át saját helyükön sokat tettek azért, hogy a magyar állam magas színvonalon működhessen.  

web_kitunt_aug20_2.jpg

A Magyar Mérnöki Kamara felterjesztése alapján a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át Nagy Gyula okl. gépészmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara volt elnöke a hazai mérnöktársadalom érdekében végzett munkája, valamint a kormányzati energetikai projektek szakmai támogatásában és a köztestületek eredményes együttműködésének előmozdításában vállalt szerepe elismeréseként; valamint Wéber László okl. építészmérnök, a BME címzetes egyetemi docense, a Wéber és Társa Tanácsadó és Szolgáltató Kft. ügyvezetője a hazai építőipar területén végzett több évtizedes, eredményes munkája, valamint a mérnöki kamarai mesteriskolák megszervezésében, illetve a mérnökök továbbképzésében vállalt szerepe elismeréseként. 

Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Seidl Tibor építőmérnök, a Magyar Mérnöki Kamara Tudásközpontja volt vezetője a kamarai tudásközpont vezetőjeként a mesteriskolák megszervezése, a mérnökök továbbképzése, valamint a képzési rendszer fejlesztése érdekében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként. 

web_kitunt_aug20_3.jpg

Az ITM ünnepi rendezvény Palkovics László tárcavezető nyújtotta át az állami kitüntetéseket. Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át: dr. Czinege Imregépészmérnök, a Széchenyi István Egyetem professor emeritusa, az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar Anyagtudományi és Technológiai Tanszékének egyetemi tanára, az egyetem korábbi rektora.  

Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehetett át: dr. Chován János Tibor, a Pannon Egyetem Mérnöki Karának korábbi dékánhelyettese, a Bio-, Környezet- és Vegyészmérnöki Kutató-Fejlesztő Központ Folyamatmérnöki Intézeti Tanszékének óraadó oktatója; dr. Keresztes Péter Mihály villamosmérnök, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kara Automatizálási Tanszékének korábbi egyetemi docense, tanszékvezetője;  Keszeyné dr. Say Emma építőmérnök, az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építőmérnöki Intézete Geotechnikai és Tartószerkezeti Tanszékének egyetemi docense.  

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehetett át: Leviczky Géza gépészmérnök, a Mátrai Erőmű Zrt. technikai szakszolgálat-vezetője; Tóthné Temesi Kinga, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Északnyugat-magyarországi Közlekedésszervező Iroda vezetője, tudományos munkatársa. 

web_kitunt_dezsozsigm.jpg

Ugyancsak augusztus 20-án adták át a Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet, a képviselőtestület idén – Fekete Károly lelkész mellett – Dezső Zsigmond okl. építőmérnök, tartószerkezeti tervező életművét ismerte el. Az indoklás szerint Dezső Zsigmond pályája kezdete óta Debrecenben dolgozik statikus tervezőmérnökként. 1983-ban kezdte munkáját a Kelettervnél. 1991-től napjainkig a Hydrastat Mérnöki Iroda Kft. tulajdonosa, statikus tervezője. Két évtizedig töltötte be a Hajdú-Bihar Megyei Mérnöki Kamara elnöki tisztét. Tervezői munkája mellett korábban a Debreceni Sportiskolában volt vívóedző, majd 25 évvel ezelőtt megalapította a számára a mai napig nagyon fontos Békessy Béla Vívóklubot. Tervezőként olyan épületek létrehozásában vett részt a városban, mint a Kölcsey Központ, a Debreceni Sportuszoda, a Fórum bevásárlóközpont, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Nagyerdei Stadion, az Aquaticum Debrecen Strand, valamint Magyarország első toronyháza, a budapesti MOL Campus. 

A koronavírus-járvány miatt a Kossuth- és Széchenyi-díjakat idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át a Parlamentben.