febr.
14

Az MMK támogatja a klímatudatos fűtés-hűtés további terjedését

„A Magyar Mérnöki Kamara támogatja az új, környezettudatos, a rendkívül energiatakarékos hőszivattyú elvére alapuló technológiák bevezetését és segíti a Kamara tagjait, hogy a legmagasabb szintű tudást szerezzék meg.” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján.

nagy-gyula-portre

A jövő év elejétől már csak közel nulla energiaigényű épületet lehet építeni Magyarországon. Ehhez olyan épületgépészeti rendszert kell telepíteni, amely biztosítja, hogy a fűtés, a hűtés, a háztartási meleg víz előállítása és a szellőztetés energiaigénye, villamos fogyasztók igénye kielégítése minimum negyedrészt megújuló forrásból származzon. Ez adta az apropóját annak a konferenciának, amit a Magyar Hőszivattyú Szövetség rendezett 2020. február 12-én „A hőszivattyú technológia a klímaválság árnyékában” címmel.

„A Magyar Mérnöki Kamara képzésekkel, az új megoldások megismertetésével segíti a korszerű „klímatudatos” épületgépészeti megoldások elterjedését” – mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a konferencia kerekasztalbeszélgetésében. Hozzátette, hogy a legmegfelelőbb hűtő, fűtő, szellőztető eszközöket már a tervezés során nagy mérnöki gondossággal kell kiválasztani, hogy az energiahatékonyság valóban javuljon. „Talán nem eléggé közismert tény a magánépíttetők között, hogy a hőszivattyú ideális megoldás, ha megújuló energiaforrások felhasználásáról beszélünk.” A hőszivattyú nem kazán, a tervezőnek, építtetőnek, de elsősorban a felhasználónak tisztában kell lennie a beépítés, üzemeltetés követelményeivel, mert csak ekkor várható megfelelő energiahatékonyság. „A kamarai képzésekbe is bevonjuk a kereskedő, forgalmazó cégeket, így naprakész információhoz juthatnak a tervezők.” - mondta Nagy Gyula.

A Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján neves hazai és nemzetközi szakemberek előadásain ismerkedhettek meg a résztvevők az energiatudatos hőszivattyú-alkalmazás legfontosabb fejleményeiről. A konferencia keretében konkrét megoldásokon és jó példákon mutatták be, hogy a hőszivattyú-technológia hogyan könnyítheti meg és egyszerűsítheti le az átállást egy szén-dioxid-mentes hazai épületállomány mielőbbi elérésére, és a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. A konferencia fővédnökségét prof. dr. Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter vállalta.