febr.
07

Klímaválság – nő a mérnökök felelőssége

„A klímaváltozás kapcsán egyre nő a mérnökök felelőssége. Tudásunk segít műszaki megoldásokat adni a klímaváltozást befolyásoló tényezők egy részére; másrészt segíthet abban, hogy a terjedő valódi és félinformációk között könnyebben el lehessen igazodni” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Energetikus Hallgatók V. Találkozóján

carousel_METIT.jpg

A Magyar Energetikai Társaság Ifjúsági Tagozata ötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Energetikus Hallgatók Találkozóját, amelynek idén is a Magyar Mérnöki Kamara ad otthont. A 2020. február 6. és 9. (csütörtök-vasárnap) között megrendezett találkozó célja, hogy az energetika minden területéről, határon innen és túlról összegyűjtse a hallgatókat (energetikai mérnököket, közgazdászokat, jogászokat, és más energetikai szakterületek hallgatóit). A résztvevők egy szakmai versenyben mérettetik meg magukat más intézmények csapataival, előadásokat hallgathatnak meg hazai és nemzetközi cégek képviselőitől, valamint üzemlátogatásokon vehetnek részt. A fiatal mérnökök és hallgatók megismerkednek egymás kutatásaival, és csapatépítők alkalmával hasznos kapcsolatokra tesznek szert, valamint megismerkednek Magyarország legnagyobb energetikai vállalataival.

Megnyitó beszédében Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke arról a felelősségről beszélt, amelyet a mérnököknek, de különösen az energetikusoknak kell vállalniuk a klímaválság kapcsán. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mérnököknek segítenie kell a jószándékú laikusokat abban, hogy  valóban el tudjanak igazodni a sokszor egymásnak ellentmondó klíma-információk között. A mérnökök tudása, pontossága, precizitása segíthet abban, hogy az emberek a klímaváltozást ne az érzelmek, hanem a tények mentén ítéljék meg; és ugyancsak a mérnökök segíthetnek abban is, hogy a gyorsuló technológiai változás a hosszútávú és fenntartható fejlődést segítse elő, és ne károkat okozzon. A Kamara elnöke beszélt arról is, hogy a Kormány nemrég elkészült klímastratégiájának megvalósításában a fenntartható jövő érdekében a fiatal mérnökökre különösen nagy szerep hárul majd.

Nagy Gyula végül hangsúlyozta, hogy a Kamara a sokféleképpen igyekszik a mérnöki munka megbecsülését erősíteni, és ami manapság talán még fontosabb, a mérnökutánpótlást segíteni. Ezek közé tartozik, hogy a Magyar Mérnöki Kamara támogatja a fiatal, vagy még csak egyetemista mérnökök találkozóit, és ezzel is felhívja a figyelmet a mérnökutánpótlás fontosságára.
A négynapos találkozón mintegy 70 diák és pályakezdő mérnök vesz részt, és az előadók között van a Paksi Atomerőmű munkatársa dr. Szerbin Pável, aki az Atomenergia és a Fenntartható fejlődés címmel tart előadást; előadást tart Zarándy Pál, a  Magyar Energetikai Társaság elnöke, és dr. Korényi Zoltán a Budapesti Műszaki és Gazdasági egyetem címzetes egyetemi docense.

További információ: