dec.
19

Fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése

A Magyar Közlöny 2019 december 17-i, 206. számában megjelent a fővárosi és megyei kormányhivatalok működésének egyszerűsítése érdekében egyes törvények módosításáról szóló 2019. évi CX. törvény.

A több törvény módosítását tartalmazó jogszabály a fővárosi és megyei kormányhivatalok egyes feladatait szakmai kamarák feladatkörébe emeli át. E feladatok közül néhány a jövőben a Magyar Mérnöki Kamara feladata lesz. Ennek keretében bővül a kamara nyilvántartási feladatköre és lakossági, társasági kapcsolatrendszere is. A feladatok ellátásához szükséges feltételek egyeztetése folyamatban van.

A módosítás érinti az az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt. Az új szabályozás szerint a Magyar Mérnöki Kamara a lakosság és a vállalkozások számára energetikai tanácsadást biztosít, nyomon követi az ennek eredményeként elért energiamegtakarítás mértékét, továbbá ösztönzi a kis- és középvállalkozásokat energetikai auditálás lefolytatására és az auditokban foglalt ajánlások végrehajtására, továbbá tájékoztatást nyújt az elérhető energiahatékonysági pályázatokról.

A földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény módosítása a kamara feladatai közé emeli a műszaki biztonsági hatóság gázszerelőkkel kapcsolatos nyilvántartásának végzését. A jogszabálymódosítás következményeként a jelenleg az egyes kormányhivatalokhoz telepített nyilvántartás egységes rendszerré válhat és ez jelentős mértékben könnyítheti a nyilvántartás szolgáltatásaihoz való hozzájutást.

A feladatok ellátásának feltételeiről egyeztetés folyik az érintett minisztériumokkal.

A módosítások 2020. január 1-jén lépnek hatályba.