márc.
03

Mi történik a Kamarában? - 2020. február

A kamarai tagok jobb, pontosabb, naprakészebb tájékoztatása érdekében a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Nagy Gyula úgy döntött, hogy mostantól kezdve minden hónap elején elküld minden tagnak egy összefoglalót, amely tartalmazza az elmúlt hónap legfontosabb eseményeit: „Mi történik a Kamarában?”.

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre.

 

MMK - ez történt februárban a Kamarában:

Újra kezdeményezi a Kamara a 266/2013-as szakmagyakorlási rendelet módosítását

2020.02.02. A kamara alapvető célja, hogy a 266/2013 (VII.11.) Korm. rendelet módosítását a Kormány elfogadja. Ezt az MMK Elnöksége, a területi kamarák és a szakmai tagozatok is szorgalmazzák. Ennek érdekében az MMK főtitkársága ismételten megküldte a Választmány tagjainak a korábban elkészült módosítási javaslatát további finomításra, pontosításra.

 

A miniszterelnök kérésére elemzés készül a kamarák és a mérnökök helyzetéről

2020.02.03. A kérést Tarlós István miniszterelnöki megbízott tolmácsolta azon a szűkkörű február 3-i találkozón, amelyen részt vett Nagy Gyula, az Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Kiemelt területként elemzi majd az összefoglaló a közlekedés, a vízügy és a környezetvédelem kérdéseit.

 

Jelentősen nő idén a tagozatok által elkölthető pénz

2020.02.04. Az MMK Elnöksége arról döntött, hogy idén jóval több pénz jut a szakmai tagozatoknak: összességében csaknem négyszeresére nő a szakmai-működési célokra elkölthető központi keret. A tagozatok vezetői már meg is kapták az értesítést a konkrét összegekről.

 

Májusban szavazhat a Küldöttgyűlés a megüresedő bizottsági helyekről

2020.02.05. Az Országos Felügyelőbizottság és az Országos Etikai-fegyelmi Bizottság egy-egy tagjának pótlására hirdette meg jelölési felhívását a Választási Jelölőbizottság. A jelölésre 2020. március 31-ig van lehetőség a területi mérnöki kamarákon és a szakmai tagozatokon keresztül.

 

Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiája

2020.02.05. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából a Mesterséges Intelligencia Koalíció készíti elő Magyarország Mesterséges Intelligencia Stratégiájának tervezetét. A munkaanyag véleményezésére kamaránk is felkérést kapott, a beérkezett javaslatokat továbbítottuk az illetékesek felé.

 

Folytatódik az Alapszabály Előkésztő Bizottság munkája

2020.02.06. Februárban újabb két ülést tartott az Alapszabály Előkésztő Bizottság, amely a szakmai tagozatok szabályozását, valamint a választási és jelölési szabályokat tekintette át. A bizottsági tagok márciusban a kamara gazdálkodásának Alapszabályt érintő kérdéseivel fejezik be a szabályzat szövegének a tárgyalását, majd ezt követően összeállítják a bizottsági módosító javaslatokat tartalmazó első munkaanyagot.

 

Építésgazdasági Stratégia felülvizsgálata

2020.02.06. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium jelezte, hogy elindítja a korábban elfogadott Építésgazdasági Stratégia felülvizsgálatát. A Kamara felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy a korábban – MÉK-kel és ÉVOSZ-szal közösen – beküldött Beruházási Folyamatok Rendszerének javaslatait továbbra is fenntartjuk, hasonlóan a kormányhatározat előkészítése során tett észrevételekkel együtt. Természetesen az ITM-nek jeleztük, hogy a stratégiával kapcsolatos további egyeztetésben a kamara mindenképpen részt kíván venni.

 

Megjelent a Mérnök Újság összevont január-februári száma

2020.02.07. A tartalomból: M0 - a körbe nem érő gyűrű - Beszámoló az Angol Építőmérnöki Társaságnál tett látogatásról - Fókuszban a Tűzvédelem

 

Klímaválság – nő a mérnökök felelőssége

2020.02.07. „A klímaváltozás kapcsán egyre nő a mérnökök felelőssége. Tudásunk segít műszaki megoldásokat adni a klímaváltozást befolyásoló tényezők egy részére; másrészt segíthet abban, hogy a terjedő valódi és félinformációk között könnyebben el lehessen igazodni”

 

Elnökségi ülést tartott a Magyar Mérnöki Kamara

2020.02.12. A Magyar Mérnöki Kamara a februári elnökségi ülésén a testület egyhangúlag támogatta a Hírközlési és Informatikai Tagozat javaslatát, hogy az Informatikai Tervezők is kamarai tagok lehessenek, és hogy az Informatikai Tervező (IT Architect) szakma minősítő rendszerét a Kamara alakítsa ki.

Az MMK Főtitkársága új kezdeményezésként az Elnökségi ülés napján gyorshírben tájékoztatta a teljes tagságot az elnökségi ülésen történtekről.

Elnökségi határozatok: 

 

Novemberre kell elkészülnie az Alapszabály módosítás tervezetének

2020.02.12. Az Alapszabály Előkészítő Bizottság javaslatára a Küldöttgyűlés írásban szavazott az Alapszabály módosítás kidolgozására megszabott 2020. májusi határidő meghosszabbításáról. A küldöttek a határidő módosítást nagy többséggel támogatták, így az Alapszabály felülvizsgálatára ez év novemberéig kell sor kerüljön.

 

2020-as Év Mérnöke Aranygyűrű díjak

2020.02.13. A Kuratórium döntött a 2020-as MMK Aranygyűrű díj odaítéléséről. A Díj átadása és az azt követő állófogadás 2020. március 9-én 14.00-kor kezdődik a Duna Palotában, amelyre az MMK tagjait szívesen várja az MMK Elnöksége.

 

Sikerrel zárult az MMK szervezésében a második beruházás-lebonyolító mesteriskola

2020.02.14. Lezárult az első beruházáslebonyolító mesteriskola, melyen 77 hallgató és csaknem félszáz oktató vett részt. A képzés zárásaként a hallgatók beszámoló záródolgozattal tettek tanúságot a képzési anyag elsajátításáról, az ered­ményes vizsgát tett hallgatóknak pedig a kamara lebonyolítói tanúsítványt állít ki.

 

Az MMK támogatja a klímatudatos fűtés-hűtés további terjedését

2020.02.14. „A Magyar Mérnöki Kamara támogatja az új, környezettudatos, a rendkívül energiatakarékos hőszivattyú elvére alapuló technológiák bevezetését és segíti a Kamara tagjait, hogy a legmagasabb szintű tudást szerezzék meg.” - mondta Nagy Gyula a Magyar Mérnöki Kamara elnöke a Magyar Hőszivattyú Szövetség konferenciáján

 

Épületek energetikai jellemzői. Átmeneti szabályozást sürget az MMK: sürgős jogszabálymódosításra van szükség

2020.02.17. Súlyos következményekhez vezethet, hogy hiányzik az átmeneti rendelkezés az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet módosításánál. A kamara javaslatot tett a megoldásra az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak.

 

A Szakmai Kamarák szorosabb együttműködésre törekszenek egymással és a gazdasági kamarákkal

2020.02.17. A Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége (MSZKSZ) erősíteni szeretné kapcsolatait valamennyi kamarával, így a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával is – hangzott el a szervezet február 17-i Közgyűlésén. Az MSZKSZ a tavalyi sikeres éve után további nyitást tervez és elhatározta ki kell alakítani egy fórumot a rendszeres konzultációkra.

 

SZTNH - Szerzői Jogi Szakértői testület tagjelölés felhívás

2020.02.17. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felhívására az MMK szakértőket jelölt a Szerzői Jogi Szakértői testület tagságára.

 

Újraindult 2020-ban is a FAP, vagyis a Magyar Mérnöki Kamara tudásanyag terjesztő pályázata

2020.02.17. Az elnyerhető pályázati támogatás segítségével az MMK minden szakmai tagozata új, a mérnököket segítő kiadványokat készíttethet.

 

Lendületben az Akusztikai Tagozat – újraválasztották Borsiné Arató Éva tagozati elnököt

2020.02.18. A tisztújítás is napirenden volt az Akusztikai Tagozat február 18-i ülésén. A négy éve létrejött és azóta is rendkívül aktív tagozatot a „régi-új” elnök Borsiné Arató Éva vezeti tovább, akit egyhangúlag választottak meg ismét Tagozati elnöknek.

 

Kibővített ülést tartott a Kamarai Továbbképzési Testület

2020.02.19. A szakmai tagozatok továbbképzési referenseivel kiegészülve tartotta meg legutóbbi ülését a Kamarai Továbbképzési Testület, ahol a kamarai szakmai továbbképzések aktuális kérdéseiről és lehetséges fejlesztési irányairól volt szó.

 

Innovációs projektek támogatása KKV-k részére

2020.02.19. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a mikro- és kis-vállalkozások innovációs tevékenységének ösztönzése érdekében a tervek szerint 2020. március második felében pályázati programot indít, kb. 6 milliárd Ft keretösszeggel. A felhívás megjelenése előtt a tervezetet az NKFIH társadalmi egyeztetésre bocsátotta. A véleményezésre kamaránknak az Innovációs Szövetség felkérésére volt lehetősége.

 

A Jazzy Rádió Millásreggeli című reggeli műsorában nyilatkozott Nagy Gyula MMK Elnök

2020.02.20. 2021-től már csak közel nulla energiaigényű épületet lehet építeni Magyarországon. Ez adta az apropóját annak a konferenciának, amit a Magyar Hőszivattyú Szövetség rendezett „A hőszivattyú technológia a klímaválság árnyékában” címmel.

 

Az MMK felhívta a tagok figyelmét az ITM Nyugat-Balkáni klímavédelmi pályázatára

2020.02.21. Pályázat a nyugat-balkáni régió klímavédelmi projekt-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeinek finanszírozására

 

Sajtóközlemény: MMK kezdeményezés

2020.02.24. Ökológia és Gazdaság Fórum néven új interdiszciplináris munkacsoport alakul a Magyar Mérnöki Kamarában, amelynek célja, hogy a Föld ökológiai állapotának romlása és a klímaváltozás miatti kihívásokra mérnökileg megalapozott és szakmailag koordinált válaszokat és javaslatokat adjon.

 

Országos titkári értekeztet tartott az MMK

2020.02.24. A területi kamarák titkárainak részvételével tartott értekezletet a kamara, ahol elsősorban a kamarák működésével és a hatósági ügyintézéssel kapcsolatos legfontosabb kérdések voltak napirenden.

 

Innovációs pályázatokat véleményezett az MMK

2020.02.24. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium véglegesíti a Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszer első négy innovációs pályázati kiírását, melyeket kamaránk az Energetikai Innovációs Tanács tagjaként véleményezett. A pályázatok hamarosan elérhetők lesznek a lebonyolító Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal honlapján.

 

Kihelyezett munkabiztonsági konferencia - Mercedes Kecskemét

2020.02.26. A Munkabiztonsági tagozat a Mercedes kecskeméti gyárában csaknem 50 fő részvételével szakmai konferenciáét tartott. A gyárlátogatással egybekötött eseményen a gyár munkabiztonsági gyakorlatát ismerhették meg a résztvevők

A tájékoztató a teljesség igénye nélkül készül, és nincsenek benne a napi működéshez szükséges találkozók, munkaértekezletek. Amennyiben a hírhez részletes háttérinformáció is tartozik, azt a címre kattintva olvashatja el. Az összefoglalóval kapcsolatban szívesen várjuk megjegyzéseiket, javaslataikat a kommunikacio@mmk.hu címre.

 

A Kossuth Rádió reggeli műsorában nyilatkozott Nagy Gyula MMK Elnök

2020.02.26. Téma az MMK Energetikai Tagozatának új kezdeményezése, az Ökológia és Gazdaság Fórum, amely válaszokat keres és szakmai javaslatokat fogalmaz meg a klímaváltozás problémájára - szigorúan mérnöki és szakmai szemmel. A felvételen 6:49-től hallgatható meg az interjú.

 

Mobil app fejlesztése indult a mérnököknek

2020.02.27. Elsősorban a fiatalabb mérnökgenerációt megcélzó mobiltelefonos applikáció fejlesztésének első egyeztetése volt az MMK szervezésében. A fejlesztés célja, hogy a kamarai tagok, a kamarán kívüli mérnökök és a mérnökhallgatók modern felületen keresztül is naprakészen információt kapjanak a legfontosabb hírekről, eseményekről, képzésekről. Az app megjelenése májusra várható.

 

Az MMK megküldte javaslatát a miniszterelnök kérésére készülő elemzéshez Tarlós Istvánnak

2020.02.28. A Magyar Mérnöki Kamara széles körből érkezett vélemények alapján egy 7 pontban összefoglalt részletes elemző anyagot küldött Tarlós István miniszterelnöki megbízottnak a „Magyar Mérnöki Kamara szerepe, működés, problémái és javaslatai az együttműködés érdekében” témakörben. A végleges anyag a szakmai műhelyekben március végére áll össze.

 

A Magyar Nemzetben nyilatkozott Nagy Gyula MMK Elnök

2020.02.29. Nagy Gyulát, a kamara elnökével a rendkívül szigorú európai uniós célszámokról és azok betarthatóságáról, a támogatások szükségességéről és az olykor egymásnak is ellentmondó klímainformációk közötti eligazodásról kérdezte a Magyar Nemzet.