márc.
11

Külföldön sem vallunk szégyent!

Beruházási törvényt sürget a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Nagy Gyula szerint fontos, ha valaki nem jó munkát végez, azt megfelelő szankció érje. A Magyar Nemzettől Pintér Balázs beszélgetett a kamara elnökével. Fontos, hogy megfelelő minőségben, az előírt határidőre és költséghatékonyan készüljenek el a következő évek nagy léptékű beruházásai. Ez közös szándék a szakma és a kormányzat részéről — mondta lapunknak adott interjújában Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke. Szerinte a mérnökök és tervezők körében hasonló a helyzet, mint az építőipar más szakterületein, hiszen ugrássze­rűen érkezett számos feladat, amelynek meg kell tudni felelni. Nagy Gyula arról is beszélt, örvendetes, hogy a külföldön dolgozó mérnökök jó hírét viszik Magyarországnak, viszont az elmúlt időszakban jó néhány szakember tért haza, és sokan tervezik ezt a közeljövőben.

nagy gyula

– Hatalmas nagyságrendben készültek tervek az építési beruházásokhoz a következő évekre. Miben látja a nemrég létrehozott Beruházási Ügynökség jelentőségét?
– Korai még az értékelés, hiszen először is megfelelő létszámmal fel kell állnia annak a szervezetnek, amely kezelni tud egy ilyen nagyságrendű fejlesztést. Számítások szerint a következő évekre mintegy 25 ezer milliárd forintnyi beruházás várható, amelyek kétharmada állami megrendelés. A léptéket érzékeltetve egy példát hadd mondjak: 930 ezer négyzetméternyi kórházépítést, illetve -felújítást írtak ki tervezési pályázatként. Ezek a feladatok pillanatokon belül megjelennek az építési piacon. E kihívásnak meg kell felelnie mind a mérnöki, mind az építési szakmának.

– Mi a mérnökök szerepe ebben az új helyzetben?
– Fontos, hogy megfelelő minőségben, az előírt határidőre és költséghatékonyan készüljenek el a következő évek nagy léptékű beruházásai. Ez közös szándék a szakma és a kormányzat részéről, az egyre növekvő mértékű fejlesztéseknek, építkezéseknek szabályozott keretet kell szabni. Ezért lenne szükség a beruházási törvényre is, amelyben a résztvevők feladata, jogosultsági és felelősségi köre, összeférhetetlensége pontosan meg van határozva. A mérnöki kamara, a Magyar Építész Kamara és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége által kidolgozott javaslat egy része már visszaköszön a magasépítési törvényben, amely létrehozta január 1-jével a Beruházási Ügynökséget.

A teljes cikket a Magyar Nemzet odalán olvashatja!

Kapcsolódó anyagok