aug.
05

Módosult az OTSZ

A Magyar Közlöny 2019. július 26-i számában megjelent az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet módosításáról szóló 30/2019. (VII. 26.) BM rendelet.

 Az OTSZ tartalmának jelentős részét érintő módosítás előkészítésében a Tűzvédelmi Tagozat révén a Magyar Mérnöki Kamara képviselői is részt vettek.

A rendelet módosítja többek köztöt az értelmező rendelkezések egyes elemeit (pl. beépített tűzjelző berendezés, biztonságos tér, szilárd éghető anyag).

A módosítás tartalmazza az OTSZ 9.§-ában található fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagok felsorolását.

A rendelet módosított 10.§ -a meghatározza a kockázati egységbe tartozó helyiségeket, a 12.§ pedig a kockázati egység kockázati osztályának meghatározását.

Az OTSZ új, 8. alcíme az „Egy épületen belüli tűzszakaszok, valamint azonos telken lévő, külön tűzszakaszt képező épületek csatlakozása az épület külső szerkezetein” címet viseli, meghatározza többek között a homlokzati tűzterjedés elleni védelem tartalmát.

A 15. alcím meghatározza az oktatási, nevelési, gyermekfoglalkoztató, gyermekek napközbeni ellátását biztosító, továbbá játszóház rendeltetésű épületekkel kapcsolatos részletszabályokat, a 19. alcím pedig a nézőtérrel vagy anélkül kialakított rendezvényterek, továbbá művelődési, kulturális, hitéleti rendeltetés épületek szabályait tartalmazza.

A módosítás tartalmazza továbbá a kiürítésre szolgáló, valamint menekülési útvonalat képező lépcsőház, lépcső követelményeit, a tűzoltási felvonulási út és terület paramétereit, az épületbe jutás biztosítására vonatkozó követelményeket, a hő- és füstelvezető szerkezet, hő- és füstelvezetésre szolgáló szabad nyílásra vonatkozó előírásokat, a tűzoltási út, terület, közlekedési, menekülési és egyéb utak előírásaira vonatkozó szabályokat.

A módosítás érinti az OTSZ 1., 2., 3., 5., 7., 8., 9., 11., 12., 14., 15., 16., 17., valamint 18. mellékletét.

Az OTSZ módosításai a kihirdetését követő 180. napon – 2020. január 22-én – lép hatályba.

A módosítás teljes szövege az alábbi linken érhető el:
https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/fcbad80ce1fea04f350ee5112b1b14f4e5ce0ec0/megtekintes