dec.
19

Közigazgatási döntéseket vehetnek át a szakmai kamarák az államtól

Közigazgatási jellegű döntési jogköröket kaphatnak a szakmai kamarák, így maguk is hozzájárulhatnak a döntéshozatalt megalapozó állami adatvagyon bővítéséhez - jelentette ki a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára december 17-én Budapesten, a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének (MSZKSZ) ünnepségén.

Tuzson Bence együttműködést sürgetett a szakmai kamarákkal, hogy közösen találják meg az átadható döntési lehetőségeket. Az állam nem avatkozhat be minden társadalmi viszonyba, a szakmai kamarák tevékenysége pedig nem szorítkozhat csupán igazolások kiállítására és nyilvántartások vezetésére - fogalmazott. Véleménye szerint a szakmai kamarák és más köztestületek egységes jogi háttérszabályozással, egységes eljárásrendben, de jól elhatárolható feladatokat ellátva segíthetnék a közigazgatást. Hozzátette egyúttal, hogy a szakmai kamarák kibővített tevékenységének az állami adatvagyont jól hasznosítható adatokkal kell gyarapítania. Az adathasznosítás jelentőségét mutatja, hogy közigazgatást meghatározó folyamatok világszerte az adatvagyonok kiaknázásával függenek össze - mondta. Tuzson Bence megjegyezte, hogy a kormányzati intézkedéseket az adatok is éppúgy segíthetik, mint a gazdasági döntéshozatalt. Példaként említette, hogy az építési engedélykérelmek számának változása társadalmi folyamatokat vetíthet előre, internetes keresési adatokból pedig egyes cégek az állami előrejelzéseknél is hatékonyabban mutatnak ki járványokat. A gyors és egyszerű közigazgatás az embereket, az abból keletkező adatvagyon pedig az államot segíti, a jó kormányzásnak ezért a személyes adatok védelmével a lehető leghatékonyabban kell hasznosítania a közigazgatásban keletkező adatokat - mondta az államtitkár. 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a kormány céljait fölvázolva emelte ki az együttműködés jelentőségét a szakmai szervezetekkel. Boros Anita üdvözölte, hogy a minisztérium az építésgazdaságban éppúgy számíthatott a szakmai szervezetek visszajelzéseire, mint a hulladék- vagy a vízgazdálkodásban, intézkedéseit így gyakorlati tapasztalatokra alapozhatta. Megköszönte egyúttal, hogy javaslataikkal a kamarák támogatták a jogalkotást, és hozzátette, hogy a közreműködésüktől további eredményeket remél minden területen.

Az MSZKSZ soros elnöke a rendezvényen kijelentette: a hivatásrendi kamarák a demokratikus országok nélkülözhetetlen intézményei világszerte, hiszen jelentős feladatokat vállalnak át az államtól. Balogh Zoltán úgy látja, hogy a magyar szakmai köztestületek működése sok tekintetben hasonló, így a jövőben is érdemes rendszeresen tanácskozniuk és beszámolniuk egymásnak a tapasztalataikról.

A Budapesti Ügyvédi Kamara Szalay utcai székházában megrendezett kamarai napon Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke „Szakmai kamarák a világban” címmel tartott előadást. (MTI)