szept.
30

„Mindenki másképp csinálja”. Vagy mégsem?

Gárdonyban ülésezett a Magyar Szakmai Kamarák Szövetsége, azaz a kamarákat képviselő elnökök fóruma. Az orvosi, az egészégügyi szakdolgozói, a gyógyszerész, a mérnöki, az építész, a könyvvizsgáló, az állatorvosi, az ügyvédi, a vagyonvédelmi kamarák elnökei időnként áttekintik, értékelik működésük tapasztalatait.

szakmai kamarak 1

A fórum kifejezett szándéka, hogy a szakmai érdekképviseletek, amit lehet, egymástól – és ne saját kárukon – tanuljanak. A tapasztalatok alapján erre van is lehetőség.

A konferencián a kamarák képviselői meghallgatták Pölöskei Gáborné, az EMMI szakképzésért és felnőtképzésért felelős helyettes államtitkárának előadását a szakképzés tervezett jövőjéről, amelyben az OKJ felülvizsgálatáról és a technikumok bevezetéséről, valamint ez utóbbiaknak az alapfokú, középfokú és felsőoktatáshoz való kapcsolódósáról is részletesen szó esett.

szakmai kamarak 2

A kamarák fókuszában áll a továbbképzési rendszer. A kamaráknál működő rendszerek sok hasonlóságot, de jelentős eltéréseket is mutatnak. Általánosnak tekinthető a távoktatás és a kontaktórás képzés együttes alkalmazása, eltérők azonban a részletszabályok. Az állatorvosi kamara jó példáját mutatta be annak, hogy hogyan alkalmazhatók együttesen és gördülékenyen a különböző módszerek. Nagy figyelmet keltett a Magyar Mérnöki Kamara tanúsítási rendszere és kommunikációs tapasztalata, amely a Mérnök Újság saját szerkesztésbe vételét követően egységes kommunikációs rendszer kifejlesztése és működése felé tart.

Szó esett a kamarák finanszírozásának általános jellemzőiről is, amelynek részeként áttekintették az igazgatási díjak szakterületenként eltérő szabályozását. A közös információk alapján megállapították, hogy igen változatos a kamarák székházzal való ellátottsága is.

A kamarák november 7-ére közös konferenciát terveznek, amelynek szervezése folyamatban van.