márc.
20

A Magyar Mérnöki Kamara kezdeményezte, hogy a jogalkotó alkosson átmeneti szabályokat a közeljövőben esedékes taggyűlések, küldöttgyűlések megtartására

A Magyar Mérnöki Kamara és a területi mérnöki kamarák közeljövőben esedékes küldöttgyűlései, taggyűlései – amennyiben a veszélyhelyzet az ülések tervezet időpontjáig fennmarad – az eredeti időpontban nem tarthatók meg.  A Magyar Mérnöki Kamara ezért javasolta, hogy szülessen a probléma feloldását segítő szabályozás.

A Magyar Mérnöki Kamara és a területi mérnöki kamarák küldöttgyűlései, illetve taggyűlései májusban esedékesek, a kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel azonban nem valószínű, hogy a tervezet időpontban megtarthatók. A probléma természetesen szélesebb körű, hiszen a Magyar Építész Kamarát és területi kamaráit, továbbá más köztestületeket és egyesületeket, sőt gazdasági társaságokat is érint.

 

Egyes területi kamarák alapszabálya lehetővé teszi ugyan az ülés tartása nélküli döntéshozatalt, ez azonban nem minden kamaránál van így. Ráadásul ahol az alapszabály ezt lehetővé teszi, ott is – mint a Magyar Mérnöki Kamaránál is – előfordulhat, hogy bizonyos döntések kizárólag ülés tartásával hozhatók meg. Különösen ez a helyzet a tisztújító választásokkal.

 

Ezért a kamara – egyeztetve a Magyar Építész Kamarával – olyan megoldást szeretne, amely a kamarák törvényes működése érdekében lehetővé teszi a szükséges döntések meghozatalát veszélyhelyzeti körülmények között is, vagy lehetővé teszi e döntések későbbi meghozatalát a korábbi döntések hatályának megfelelő ideig történő fenntartása mellett. A megoldás érdekében mindkét kamara egyeztetetést kezdeményezett a törvényességi felügyelettel.