jún.
25

Cél a minőség alapú kiválasztás a tervezői közbeszerzésekben

A Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára megkereste a Magyar Mérnöki Kamarát, hogy közösen találjanak megoldást arra, hogy hatékonyan lehessen használni a közbeszerzésekben a minőség alapú kiválasztást.

Tervezői közbeszerzés

A Magyar Mérnöki Kamara komoly sikerként élte meg, hogy a 2015. novemberétől hatályos közbeszerzési törvény – építési beruházások megvalósítását célzó, illetve azokhoz kapcsolódó versenyeljárások tekintetében – tartalmazza a minőség alapú kiválasztás alapvető szabályát, beemelte a műszaki egyenértékűség szabályát és megalapozta a tervezés és kivitelezés együttes beszerzésének (D & B konstrukció) kivételes alkalmazhatóságát. A tervezőmérnökök számára mindhárom tényező egyaránt fontos. A minőségi alapú kiválasztás (kötelező) alkalmazásához kapcsolódó jogalkalmazási, illetve ellenőrzési tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ajánlatkérők a törvényi kötelezés alapján formailag alkalmazzák ugyan a legjobb ár-érték arányt megjelenítő szempontokat, azonban a jogalkotó által szándékolt célok és gyakorlati eredmények több szempontból sem valósulnak meg.

Kretter Diána, a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeletért felelős helyettes államtitkára június 10-én levélben kereste meg a Magyar Mérnöki Kamara elnökét, hogy kezdődjenek közös munkamegbeszélések a minőség alapú kiválasztás gyakorlatának értékeléséről és a felmerülő problémák lehetséges rendezéséről. A tapasztalatok közös feldolgozása a jogi szabályozás módosításához vagy útmutató kiadásához vezethet.