szept.
12

Átadták a Tierney Clark-díjat

Áder János köztársasági elnök és Ő Királyi Fensége, András, York Hercege adta át ma Budapesten az év legjobb magyar építőmérnöki alkotását elismerő  Tierney Clark-díjat

A Mosoni Duna fölött átívelő Klatsmányi Tibor-híd lett az év legjobb magyar építőmérnöki alkotása, ezért a híd tervezésében és kivitelezésében részt vevő szakemberek ma a kiemelkedő hazai építőmérnöki teljesítményeket elismerő Tierney Clark-díjban részesültek.

A Tierney Clark-díjat a szakmai csapatok képviseletében ma a híd szerkezettervezője, Mátyássy László okleveles építőmérnök vette át Áder János köztársasági elnöktől és András yorki hercegtől, a brit Építőmérnökök Intézete (Institution of Civil Engineers − ICE) fővédnökétől, aki kétnapos budapesti látogatáson tartózkodik, melynek fő témái az oktatás, a tudomány és a mérnöki hivatás.

A díjátadásra a Magyar Mérnöki Kamara által az ICE alapításának 200. évfordulója, valamint az Építőmérnökök Európai Éve alkalmából szervezett Építőmérnök 200 című nemzetközi konferencia ünnepélyes megnyitóján, az MTA dísztermében került sor.

A Tierney Clark-díj zsűrije elismerő oklevelet adományozott a szombathelyi Haladás Sportkomplexum tervezőinek és kivitelezőinek, ezzel tisztelegve a stadion időközben elhunyt szerkezettervezője, Volkai János emléke előtt. A projekt résztvevőinek képviseletében az oklevelet Dezső Zsigmond okleveles építőmérnök, szerkezettervező vette át Áder János Köztársasági elnöktől és András yorki hercegtől.

A Tierney Clark-díj brit és magyar szakemberekből álló zsűrijének indoklása szerint a korszerű, acélszerkezetű Mosoni Duna-híd nemcsak szerkezetében, de esztétikai megjelenésében is kiváló, továbbá az alkalmazott kivitelezési módszer – a híd utólagos betolása a meder fölé – a környezeti szempontok miatt is példaértékű. A szombathelyi Haladás Sportkomplexum elismerő oklevele kapcsán a zsűri kiemelte a létesítmény egyedi és innovatív acélszerkezeti lefedési megoldásait.

A Duna legelső állandó hídjának, a Lánchídnak a tervezőjéről, William Tierney Clark brit építőmérnökről elnevezett díjat 2000-ben alapította a Magyar Mérnöki Kamara, a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége, valamint a brit Építőmérnökök Intézete.

„Ez a díj évtizedek óta a legkiválóbb magyar építőmérnöki teljesítmények elismerése, és bízunk benne, hogy inspirációt jelenthet a jövő mérnökeinek is. Ahogyan a névadó Tierney Clark munkássága egykor hozzájárult Pest és Buda összekapcsolásához – és így Budapest megszületéséhez – úgy utódai, a mai építőmérnökök is közösségeket és településeket szolgálnak, hozzájárulva nemcsak az közlekedési hálózatok vagy az infrastruktúra működéséhez, hanem a hosszú távú, fenntartható fejlődéshez is” – mondta a díj kapcsán Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke.

Az Egyesült Királyság és Magyarország gyümölcsöző kétoldalú kapcsolatainak egyik kiváló példája a Tierney Clark-díjat alapító brit és magyar mérnökszervezetek együttműködése. „E kapcsolat jelentőségét az is bizonyítja, hogy a nagymúltú brit ICE fennállásának 200. évfordulója alkalmából, továbbá az Építőmérnökök Európai Évének égisze alatt éppen Budapesten kerül sor az egyik legnagyobb szabású ünnepi rendezvényre, amelynek nyitónapján köszöntőt mondott és díjat adott át Ő Királyi Fensége, András yorki herceg, az ICE fővédnöke is” – mondta Iain Lindsay OBE brit nagykövet.

Az Építőmérnök 200 konferencia alkalmából holnap Budapesten az ICE és az MMK meghosszabbítja a két szervezet együttműködési megállapodását, amelynek keretében évente közösen ítélik oda a Tierney Clark-díjat, valamint rendszeresen szerveznek közös szakmai szemináriumokat az MMK, továbbá az ICE brit és magyar tagjainak részvételével.

Ezzel kapcsolatban Lucy Rew, az ICE Európai Regionális Bizottságának elnöke Budapesten elmondta: „Örömmel erősítjük meg magyar kollégáinkkal a partnerségi megállapodást, amelynek égisze alatt már hosszú ideje eredményesen együttműködünk. Idén, az ICE bicentenáriumának évében a szervezetünk a Lánchidat az elmúlt 200 év egyik legjelentősebb építőmérnöki alkotásának nyilvánította. Ennek tükrében külön öröm számunkra, hogy a 2018. évi Tierney Clark-díjat is egy különleges híd (a Mosoni-Duna új mederhídja) kapja. Ez a díj is rámutat arra, milyen jelentős az építőmérnökök hozzájárulása mindennapi életünkhöz, és bízunk benne, hogy ez a rangos elismerés is további kreatív projektek megvalósítására sarkallja a majd az építőmérnököket”. 

Az Építőmérnökök Európai Évének eseményeihez kapcsolódva az MMK és az ICE Budapesten egy köztéri plakátkiállítást is rendez, amelynek címe „Formáljuk a jövőt, átalakítjuk a világot”. A 130 plakátból álló kollekció megismerteti az érdeklődőket az építőmérnökök munkájával és a legérdekesebb hazai projektekkel.

A plakátkiállítást 2018. szeptember 10-én 17:00 órakor Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes nyitja meg a Bazilika előtt, a Szent István-téren. A kiállítás szeptember 12-től átköltözik a Szabadság-térre, ahol szeptember végéig lesz látható. KÖZLEMÉNY VÉGE

*****

További szerkesztői információk:
•    A magyar építőmérnöki teljesítményeket honoráló Tierney Clark-díjat 2000-ben, Birminghamben, a brit Építőmérnökök Intézete (ICE) millenniumi kongresszusának alkalmával, közösen alapította az ICE Midlandi Szervezete, a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége. A díjat 2004 óta brit részről az ICE londoni központja fémjelzi.

•    A 2018. évi Tierney Clark-díj bírálóbizottságának tagjai voltak: az ICE képviseletében MS Civil Eng. Barry Tuckwood és Györki Gábor okl. építőmérnök; az MMK képviseletében Madaras Botond okl. építőmérnök, MMK alelnök; Szántó László okl. építőmérnök, az MMK Tartószerkezeti Tagozatának elnöke; a Magyar Tanácsadó Mérnökök és Építészek Szövetsége (TMSZ) képviseletében Pető László okl. építőmérnök, a TMSZ elnöke.

•    Az MMK és az ICE egyaránt tagja az Építőmérnökök Európai Tanácsának (European Council of Civil Engineers), valamint a Mérnöki Kamarák Európai Tanácsának (European Council of Engineers’ Chambers).

Hasznos linkek:
•    https://mmk.hu/
•    https://www.ice.org.uk/
•    http://epitomernok200.hu/

Sajtókapcsolat:
Szekeres Éva elnöki asszisztens, MMK, +36-1-4557085, 30/3741591, szekeres.eva@mmk.hu