Épületenergetikai vizsga

 

Tudnivalók az épületenergetikai tanúsítói vizsgáról

 

1. A vizsgáztatás feltételei

A vizsgáztatás alapját a 7/2006 (V.24.) TNM, a 176/2008 (VI. 30.) a 40/2012 (VIII. 13.) BM, valamint 266/2013 (VII. 11.) kormányrendeletek képezik.

A teljes vizsga számítógépen, online formában zajlik (vizsga alkalmazás + e-mail használat). Ehhez szüksége van a vizsgázónak windows alapú számítógépre, internetkapcsolatra, mikrofon és kamera használatra.

Amennyiben az online vizsgával kapcsolatban technikai problémája van, kizárólag előzetes egyeztetés után a Kamara székhelyén is tudja teljesíteni a vizsgát (jelenleg technikai okok miatt csak online vizsgázásra van lehetőség).

Ahhoz, hogy megbizonyosodjon róla, hogy gépe megfelel az online vizsgához, kérem töltse le a vizsgaalkalmazást, amely egy Ellenőrző fájlt is tartalmaz:

https://vizsga-api.mmk.hu/MMK-Vizsga-Setup-1.0.0c.exe

 A telepítés során két alkalmazás települ a gépére, az ellenőrző ikon mellett az „MMK Vizsga” ikonja az „asztalra” is kikerül (ha nem települ az asztalra, a „START” menüben megtalálható mindkét ikon), ezen keresztül tud majd a vizsga napján online vizsgázni. Az „MMK ellenőrző” ikon indításával tudja gépét tesztelni. Hozzáférést a vizsga előtt 3 nappal, e-mail-ben fog kapni.

Vizsgaalkalmazás: A vizsgák lebonyolítása előtt ellenőrizni kell a vizsgázók személyazonosságát, és a díjbefizetés tényét. Kérjük készítse elő személyazonosító okmányát és a vizsgadíj befizetéséről szóló bizonylatot.

Az elméleti kérdések vizsgarésznél és az általános rész során semmilyen segédeszköz nem használható.

A vizsga jellegénél fogva a vizsgaalkalmazás a vizsgát folyamatosan felügyeli, arról kép- és hangfelvétel készül, melyet a vizsgaszervezők és a vizsgáztatók ellenőriznek. Az alkalmazás telepítése után, a vizsgára való bejelentkezéskor megakadályozza más alkalmazások használatát, böngésző és egyéb dokumentumok megnyitását.

2.  Az épületenergetikai tanúsítói vizsgáztatások rendje a Magyar Mérnöki Kamaránál

A vizsgák meghirdetése:

A vizsgákat az MMK titkársága a vizsgára jelentkezők számának megfelelően szervezi. Egy-egy alkalom minimális létszáma 10 fő.

A vizsgaidőpontok nem kerülnek be a vizsganaptárba. A konkrét időpontról a jelentkezettek és azon belül az adott vizsgára behívottak e-mail-ben kapnak értesítést.

A vizsgára a honlapra feltöltött jelentkezési lap és vizsgadíj befizetési bizonylat megküldésével lehet jelentkezni ( kocsisne.krisztina@mmk.hu ). Javasoljuk, hogy a jelentkezés és vizsgadíj befizetése előtt tájékozódjon arról az állandó lakcím szerint illetékes megyei kamaránál, hogy sikeres vizsga esetén megkaphatja-e az épületenergetikai tanúsító (TÉ) jogosultságot: https://www.mmk.hu/kamara/megyei-kamarak

A vizsgák lebonyolításában 2-4 vizsgáztató vesz részt.

3. A vizsgák anyaga

A vizsgák anyaga 2 fő részből áll:

·        Általános részből és

·        Szakterületi részből áll. A szakterületi rész további 2 részre osztható: számpéldák megoldására és elméleti kérdések megválaszolására.

 

A vizsga anyaga letölthetők:

 

 

 

4. A vizsgák időtartama

A vizsgák össz. időtartama 150+60 perc, a következő megosztásban:

·        3 számpélda kidolgozására és a vizsgabizottsághoz e-mail-ben történő eljuttatására 120 perc

A számpéldák kidolgozásának feltételei: A vizsgázók a vizsga meghirdetett időpontjában e-mail-en keresztül 3 számpéldát kapnak. A számpéldákat kidolgozva, névvel ellátva jól elkülönítve 120 percen belül a küldő e-mail címre kell visszaküldeni (szkennelés is lehetséges vagy olvasható és jól látható fotó is küldhető csatolmányként: JPG vagy PDF formátumokban).

A kidolgozásnak a feladat levezetését, a szükséges rész-számításokat és a pontos eredményt (megfelelő dimenzióval) kell tartalmazni. A megoldáshoz táblázat alkalmazható de ebben a formában nem beküldhető a megoldás és levezetése. Minden kidolgozott lapon fel kell tüntetni a vizsgázó nevét.

Várható kezdés 9h, befejezés 11h

·        20 elméleti kérdés számítógépes megválaszolására 30 perc

Várható kezdés 11:15h, befejezés 11:45h

·        50 általános kérdés számítógépes megválaszolására 60 perc

Várható kezdés 12:00h, befejezés 13:00h

 

5. A vizsgák eredményének értékelése

     Általános rész:

·        70% felett megfelelt

·        50 – 70% között szóbeli online vizsga (a vizsgarendszeren belül történik, melyre a vizsga végén a vizsgaalkalmazás figyelmezteti)

·        50% alatt nem megfelelt

 

TÉ elméleti ismeretek, számpéldák:

·        az elméleti kérdésekkel 20 pontot lehet szerezni.

·        3 számpélda, példánként 10, összesen 30 pontot lehet szerezni

 

Az TÉ elméleti és számpéldák pontjait együtt kell értékelni (peremfeltétel a sikeres vizsgához, hogy az elméleti kérdéssorból legalább 40 %-ot kell teljesíteni). Az összesen megszerezhető pontokból (50 pont), azok 70%-a vagyis 35 pont szükséges az érvényes vizsgához. 50 – 70% között a vizsgázó szóbeli vizsgán vehet részt melynek időtartama max. 15 perc.

Az elméleti és számpéldák vizsgarész szóbelire való teljesítése esetén a szóbeli várhatóan Teams megbeszélés keretein belül bonyolódik. Ebben az esetben külön egyeztetünk a szóbeliző vizsgázóval a teendőkről.

Az elméleti kérdések és számpéldák együttes értékelése után 50% alatti eredmény esetén a vizsga sikertelen (ha az általános rész sikeres, azt nem kell ismételni).

Sikeres vizsga esetén az eredmény és a vizsgabizonyítvány feltöltésre kerül a nyilvántartó rendszerbe, ahonnan letölthető lesz.

6. A jogosultság bejegyzése:

A vizsgázónak a sikeres vizsga után (ha minden vizsgarésze sikerült) meg kell keresnie az állandó lakcím szerint illetékes kamarát, ahol a rendszerben ellenőrzik a sikeres vizsga tényét és a vizsgabizonyítvány feltöltését, valamint kérelmezni tudja a jogosultság bejegyzését.

 

A vizsgák koordinálását Kocsisné Fűtő Krisztina végzi.

(tel.: 06/1-455-7080/107,  kocsisne.krisztina@mmk.hu  )

 

 

Kapcsolódó dokumentumok: